• NEXUS6
    #129
    Az a baj, hogy tényleg a porhintés megy. Csak mert ilyen a demokrácia.
    Nem szakmai alapon, hanem érdekérvényesítő képesség szerint döntenek. Több pénz, több jogász/lobbista, jobb érdekérvényesítés, kb ez az egész alapja.
    Népnek meg maszlag, hogy ne hőbörögjön.

    Az, hogy Japánban ilyen gáz lett, az szerintem sem jelzi azt, hogy az atom rossz megoldást lenne. Azt jelzi, hogy egy jó megoldást is el lehet baxni, ha azok akik csinálják a végletekig ki akarják szedni a pénzt belőle.

    Ezer egy ilyen példa van, az infrastruktúra privatizációjától kezdve, a légiközlekedés liberalizációján keresztül, pl a legutóbbi cécóig, hogy megszüntetik a stratégiai jelentőségű fémek bányászatát, feldolgozását. Most Kína a ritkaföldfémek után emelte a tétet és a gyakoribb fémekkel kapcsolatban is emeli az árakat. Mit fognak elérni? Talán, hogy a könnyűipar után a nehézipar, a csúcstechnológiás metalurgia is átkerül majd hozzájuk, mert jobban megéri ott felépíteni ezeket az üzemeket, és a hozzájuk kapcsolódó kutató részlegeket is.

    Szükséges az erős kontrol a szakmai hatóságoktól, hivataloktól, esetenként az állami támogatás, a stratégia. Ha csak a profit az egyetlen szempont az vezet Fukushimához, Kolontárhoz.