Benignus Paroxizmális Pozicionális Vertigo
 • ntex
  #1
  Először is szeretném kérni a látogatókat hogy csak értelmes hozzászólásokat tegyenek a topicban. Aki erre nem képes (és amúgy sem kötelező hozzászólni) fáradjon a fórum Gumiszoba részlegébe, vagy bárhová. Köszönjük :)

  Aki tapasztalt már hasonlót mint a leírt dolgok ill. jártas a témában az akár hozzá is szólhat :)


  Először is mi az a BPPV:

  A benignus paroxizmális pozicionális vertigo (jóindulatú helyzeti szédülés) BPPV gyakori betegség. Ilyenkor a vertigót a fej helyzetének a megváltozása váltja ki. Jellegzetes módon lefekvéskor, felkeléskor, ágyban forgolódáskor, illetve a fej hátrahajtásakor, például feltekintéskor következik be. Akkor jelentkezik a betegség, amikor a belső fülben található kálcium-karbonát kristályok egy része leszakad és a belső fül kis félkörös ívjárataiba (csatornáiba) bejut. Ezek a kis darabkák mozgásuk során ingerlik a belső fül érzékelőit, ezáltal heves forgó jellegű szédülést hoznak létre. A vertigónak ez a típusa ijesztő lehet, de ártalmatlan jelenség.


  Bppv tünetei:

  Rohamszerűen kialakuló forgó szédülés, amely általában 10-20 másodpercig tart, és jellegzetesen bizonyos fejhelyzetben jelentkezik. Vertigóval járó időszak rendszerint heteken belül magától rendeződik, de általában kezelés szükséges. Arra is van példa, hogy hónapokig fennállva a hányinger és hányás révén kiszáradáshoz vezet. Halláscsökkenés és fülzúgás (tinnitus) nem fordul elő.


  Bppv kezelése, gyógyítása:

  A panaszokat okozó leszakadt kis tüskét kimozdítják a belső fület ingerlő helyről. A cél az, hogy olyan helyre kerüljön át ez a kis leszakadt otolit darab, ahol nem okoz szédülést, és ahonnan idővel fel tud szívódni. Ezt az Epley manőver segítségével érhetjük el, amit a beteg megtanulhat és azonnali javulás érhető el gyógyszerek nélkül is. Az eljárás sikeressége 90-95 százalék is lehet, előfordulhat azonban, hogy az eljárást időről-időre meg kell ismételni, mert egyes esetekben a verigó újra visszatér. A vertigót provokáló helyzetek elkerülése jó hatású lehet. Ajánlott még a Semont féle repozíciós manőver vagy a vestibularis manőver.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------


  Mint olvasható ez egy olyan betegség ami gyakorlatilag bárkinél bármikor jelentkezhet... (De utálom az ilyet. Egészséges vagy de mégis bármikor rádjöhet valami)


  Gyógytornák: