Teszteset gyűjtmény készítés
  • lammaer
    #7
    Egy teszteset kb az alábbi formai részekből áll:

    ID - egyedi azonositó (pl: TC_001)

    Title - rövid leírás (pl: User sign in)

    Priority - mennyire fontos. Pl ha kulcsfontosságú funkciót tesztel akkor P1, ha kevésbé fontosat akkor P2/P3. Érdemes prioritizálni, hogyha nincs idő a későbbiekben lefuttatni az összes teszteket, tudd hogy mik a fontosak)

    Requirement - a kapcsolódó requirement azonosítója. Hasznos ha pl traceability mátrixot kell csinálj, amivel tudod bizonyítani / ellenőrizni hogy minden követelményt lefedtél e teszttel.

    Precondition - az adott teszt végrehajtásához kell e valami előfeltétel (pl: user account is present)

    Tesztlépések leírása: általában számozott lista (step1, step2, step3). Minden lépés tartalmaz egy actiont (pl: click the login button) és egy elvárt eredményt (pl: expected: the signin page appear)

    Post condition - ha a tesztet végrehajtottad, van e valami feladat amit el kell végezni. Tipikusan mindenféle takarítási munkák (pl: a teszt során létrehozott adatok törlése, hogy az env tiszta maradjon).


    Végül - stílustól függően - a teszt végén vannak adminisztrativ mezők: végrehajtás dátuma, tesztelő neve, teszt eredmény, talált hibák, használt környezet azonosítoja, a tesztelt kód verziószáma.

    Ezeket szoktuk külön XLSben is vezetni.