• asgh
    #17
    Ha nekem van egy saját ötletem, akkor én vagyok az, aki a legtöbbet melózik rajta és nem más. Nem intézem el annyival, hogy apuci pénzén felveszek egy technikus droidot, hogy végezze el helyettem a meló oroszlánrészét, majd ölbe tett kézzel hagyom, hogy szivasson. Ha hiszek az ötletemben, akkor pörögök rajta (amit Zuckerberg csinált) és nem várok, hogy más megcsinálja helyettem - amit a Winklevoss fiúk csináltak - már ha egyáltalán igaz, amit állítanak.
    A facebook sikerre viteléhez elképesztően sokat kellett dolgozni, és egyetlen megszállott fejlesztő sem hajlandó éjt nappallá téve, éveken át gürizni olyan ötleten, ami nem az övé. Az elhivatott munkához ugyanis a sikerbe vetett hit és erős önbizalom kell, márpedig az emberi természet olyan, hogy a saját ötletében nagyságrendileg jobban hisz az ember, mint a máséban, mert ha elfogadja a másét jobbnak, azzal aláássa az önbizalmát. Ezért büdös ez az egész "lenyúltak minket" történet.
    Az is beszédes, hogy a Winklevoss fivérek sem előtte, sem utána nem álltak elő semmilyen más ötlettel. Van egy sztorijuk, hogy Zuckerberg állítólag meglopta őket és ebből élnek már évek óta.
    Érdemes megnézni ehhez képest mondjuk Steve Jobs-t: többször állt ő is a f..sz rossz végén. Amikor a 90-es években az rúgta ki az Apple-től, akit ő vett fel, mindenki azt hitte, hogy ezután nincs tovább, kiszáll az iparágból és megy költeni a pénzét, mégis visszatért, mert voltak új ötletei és k..rva sok energiát fektetett beléjük, hogy meg is valósítsa őket. (És itt nem csak az iPod és társai az érdekesek, de pl. a Pixar sikerre vitele is, amit Jobs akkor vett meg, amikor ő maga is anyagilag mélyponton volt.)
    Szvsz a facebookal annyi történhetett, hogy Zuckerberg már dolgozott rajta, amikor a Winkevoss-ék megkeresték egy hasonló ötlettel. Amikor rájött, hogy a fiúknak nincs semmijük, kamuból elvállalta a melót, hogy szabotálja a potenciális konkurenciát, a fiúk meg voltak akkora barmok, hogy hagyták. Ez kétségtelenül genyóság volt Zuckerbergtől, lehet érte utálni, de hogy Winkevossék találták volna ki azt, amit aztán Zuckerberg sikerre vitt, az nagyon kamu, és ezt Winklevossék is tudják nagyon jól.