• 1011001
    #18
    Elég szegényes a fantáziája annak, aki nem látja, miért jó ez. Egy fontos funkciót valósít meg drága mechanikus elemek helyett elektronikusan: a fókuszálást. Olcsó, kicsi, fix fókuszú és blendéjű optikával tetszőleges mélységélességet valósíthatsz meg, mindezt gyorsan, élességállítási idő nélkül. Gondoljunk bele, mennyi finommechanikai alkatrészt, lencsét és villanymotort lehet megspórolni!

    És még nem is beszéltünk a kreatív felhasználásokról: a kalkulált mélységinformáció birtokában (ál-)3D képet generálhatsz, köd-effektet tehetsz a képre, elsötétítheted a fókuszponttól távoli tárgyakat, stb. A végtermék meg lehet egyszerű kép, a fentiekhez hasonló flash, vagy valamilyen trükkös mű-3D anyag.

    Nyilván kicsit még várni kell, hogy ezek a szenzorok felbontásban és érzékenységben beérjék a hagyományosakat, de a gyártó honlapján is kiderül, hogy nem a professzionális alkalmazás az elsődleges cél (valamikor a digitális technológiánál se az volt), ezek a képek pedig már kapásból jobbak, mint amire egy 50e Ft-os kompakt valaha is képes lesz.

    Amúgy vicces, hogy sokan kapásból bullshiteznek, pedig ha annyi időt szántak volna a gyártó honlapjának megtekintésére, mint a hozzászólásuk megírására, nem csináltak volna magukból hülyét.