• NEXUS6
    #262
    "Az nem, csak mondjuk 1000 km októbertől márciusig járhatatlan terület."
    A téli orosz ellentámadás Moszkvánál (átlag 200 km mélyen visszatolt arcvonal december végén)? Don kanyar?"
    Ugy értem főleg a németek számára járhatatlan, az oroszok megoldották valahogy. Te tudod, hogyan? Mert nekem csak sejtéseim vannak.

    Sajna lehet hogy porsche-val indultak, csak sajna soha nem ért oda a telepjáró, mert az is ott ragadt a sárban a téliruházattal, a kajával, meg a lőszerrel egyetemben. így aztán vagy 150 ezren meghaltak az első télen. De igazad van, nem az utánpótlással voltak gondok, hanem egyszerűen gyikok az árják, nem bírják a hideget és így jogosan mentek a walhallába.
    Másrészt az biztos, hogy nem tett jót a morálnak a kivégzőosztagosdi, és az azért erősen ösztönözhette, hogy a legények bevegyék magukat a hegyekbe, partizánnak. Másrészt olvasom a Barbarossás könyvben, hogy tökre ki voltak akadva a nácik, amikor a 16 éves komszomol-kiscsajok olyat csináltak, hogy lángolva beszaladtak a lőszerraktárba. Szal oda vissza ment az őrület az biztos. Ha valakiről megtudták, hogy komisszár attól több kérdésük nem volt, pláne ilyenek után.

    "Montgomery, Patton. Monty biztonsági játékos volt Afrikában, de Normadiában a folyamatos kudarcok után már erőből, nagy veszteségeket szenvedve jutott el a célokig (pl Overcharge hadművelet). Pattont meg úgy kellett visszafogni néha. A háború végén lendületből újra fel akarta fegyverezni a németeket, és aztán együtt nekiugrani a szovjeteknek. Ő aztán tuti nem volt szívbajos."
    Hát ezt sajnos nem tudjuk meg, hogy mire mentek volna, egy demoralizált, szétvert német sereggel megtámogatva, meg a saját fiúkkal, akik már marhára haza akartak menni anyucihoz, a világ legnagyobb és legharcedzettebb és éppen győztes seregével szemben, ami ráadásul előtte a szövetségesük volt.
    Talán, ha félnek annyira Sztálintól, mint előtte Hitlertől, meg is teszik.