"Most jut eszembe, hogy alábecsültem a problémát. Ugyanis az utánpótlás nagy része először a fél világot átutazta és az Atlanti-óceánt, ahol német tengók vadásztak rá. A szovjet utánpótlási vonalakat gyakorlatilag senki sem támadta..."
így van, abszolút alábecsülted. Az USA ugyan is kb ugyan annyi hadianyagot és élelmiszert szállított a SZU-nak is, mint az angoloknak, ami nélkül bizony nagy valószínűséggel lenyomják őket is a németek, ha csak ukrajna kiesésére gondolunk ugye, ami megfosztotta őket az élelmiszer forrástól. Az orosz szállítások útja vagy 2X olyan hosszú volt, az Atlanti óceán után még a fel északra Arhangelszk, Murmanszk felé. Másik útvonal középkelet felöl, illetve a csendes óceán felől, ami szintén elég hosszú volt, meg ott a német tengeralattjárók helyett a japók zargatták a konvojokat.
"Semmi "nagyság" nem kell ehhez a hadviselési formához. Én magam írtam, hogy fikció, hiszen elvi okokból senki nem adhatott ki ilyen parancsot."
Igy van, abszolút semmi nagyság nem kell hozzá, sőt naggyá tesz. Pershing is simán behajtotta az embereit a géppuska tűzbe Meuse-Argonne támadásnál, meg is haltak. Talán akkora veszteségük azóta sem volt egy támadásban.
"Az Árpád vonal hypot most sem értem. Olaszországhoz hasonló hagyvidékes terepen kellett védekezni. A németek is megtették."
Erről szól a háború, a terep és a körülmények kihasználásáról. Magyarország is kb ezért van még mindig, mert bevédtek a Kárpátok. Az oroszoknak meg ott van a tél, meg a nagy távolság. Megspékelik a felégetett föld taktikájával, meg némi kifárasztó partizán harccal és inkább mindenki haza megy.