• NEXUS6
    #256
    Igen kudarcaba fulladt, csak merthogy a fő célkitűzéseket soha nem érték el, a kitűzött határidőig pláne. A Barbarossa-terv az 41 végéig szólt és nem tovább. Sem Leningrádot, sem Moszkvát nem foglalták el. 41 telén meg megfagyott vagy 150 ezer katonájuk. Ezeket én nem nevezném olyan dolgoknak, ami határtalan optimizmusra ad okot.

    Szal akár 41-ben, vagy akár korábban azért néhányan fantáziáltak Németország vereségéről, akár vezérkari szinten is, nem voltak hülyék az emberek. Ha túl hangosan mondták nem sokáig maradtak a beosztásukban.

    "Szó nem volt I VH-ról, egyfontos háborút vívtak a németek, azután még majdnem három évig. Sztálingrádig mindenkinek nagyon kétesélyes volt a dolog, mi már csak utólag vagyunk okosak."
    Atlanti-óceán Anglia blokádja, Földközi-tenger térsége Málta elleni műveletek, Balkáni műveletek, É-Afrika, Közel/Közép kelet, nagyjából ennyi volt az az egy front, amihez jött Oroszország.

    Amúgy nem védtem Hitlert, csak leírtam a "logikáját", és azt hogy attól nem lett jobb az árokba lőtt ukrán parasztgyereknek, hogy a háború még 4 évig elhúzódott, mellesleg aztán visszakapták a túlélők Sztálint is, aki lehet, hogy több ukrán haláláért felellős, mint Hitler.
    Mondjuk a Szovjet területeken élő zsidók sem voltak részei a Madagaszkár-tervnek.