• NEXUS6
  #29
  Optimalizáljuk? így is mondhatjuk. Ez olyan mint a szuperszonikus polgári repülés kérdése. Még a Concorede-val is leálltunk.
  Pedig az, hogy 30%-kal drágább a jegy esetleg, mert kb legújabb technológiával ilyen gépeket lehetne építeni valszeg megérné, hogy az emberke nem 8-15 óra alatt, hanem feleannyi idő alatt célba ér az interkontinentális járatokon. Ez már bőven azon az időn belül van, amit a dugók, becsekkolás elvisz. De mivel a jelenlegi szubszonikus gépeknél nagyobb a pénzügyi kockázata ezért nem építünk ilyen gépeket. Az állam meg egyre jobban kivonul ugye a fejlesztésekből, a gazdaságból. Pedig másrészt ez új magasfizetésű munkahelyeket, ergo adót jelentene neki. Nem kiváltani kéne a szubszónikus utasszállítást hanem kibővíteni. Ez olyan, mint a mozi, meg a színház kérdése. Nem biztos, hogy kevesebb színház van, mint 100 éve, de biztos, hogy a mozi viszont jó kis üzletág.

  Ugye szokjuk mondani, hogy a háború segíti a technikai fejlődést. Hát ha az nem is, de az állami megrendelés, és garancia, amit ez jelenthet az igen. Csakhogy ma már az állam ugyan olyan gazdasági szereplő, mint bármelyik cég. És ha csődbe nem is lehet vinni, de egy csődközeli állapotba igen, így nem tudja "torzítani" a piacot, a kialakult gazdasági erőviszonyokat, nem tud új versenyzőt behozni. Úgy tűnik ez a cél.

  Ha nincs technológiai váltás, komoly verseny, akkor a cégek nekiállnak "optimalizálni". Na ez kb úgy néz ki mint az átkos rendszerben az autóipar, volt a trabant, wartburg, lada, skoda meg a dácsia 20 éven keresztül. Kb. annyi váltás történt, hogy leszedték a krómozott díszléceket és felraktak néhány műanyag otrombaságot, hűtőmaszkot a kocsira. Ma kb az a különbség, hogy mivel a minimális verseny azért megmaradt, meg kell a fogyasztás ezért divat termékeket gyártanak. Ugyan azt eladják átdizájnolva. Úgy is megveszed mert a termékek élettartama max 3 év.

  Az LHC építését megelőzte az amcsi SSC építése 91-től. Az SSC 87 km hosszúra lett tervezve, szemben az LHC 27 km-ével Az ütközési energia 40 Tev szemben az LHC 14 TeV-ával. Az SSC építését '93-ban felfüggesztették, a programot törölték. Ez önmagában ki tudja hány évtizeddel késleltette a részecske fizika fejlődését, hiszen teljesen az LHC sem elegendő a pótlására!