• [NST]Cifu
    #19
    Több száz tonnás atomhajtású, ionhajtóműves szerkezetekkel kéne furikáznunk a Naprendszerben, ami a Marsra is hetek és nem évek alatt ér oda. Ehelyett egy pár tonnás kis ejtőernyős vackon vitatkozunk.

    Ion-hajtóművel leghamarabb olyan 9 hónap alatt lehetne a Földről a Marsra jutni. A pár napos utakhoz olyan nukleáris-hajtóművekre lenne szükség, mint a NERVA. De az most fekete bárány...

    A Mars-űrrepülés alsó hangon is 5-20 milliárd dollár. Ez csak olyan Apollo-11 hangulat, tehát relative minimális tudományos eredmény, egyszer odamegyünk, leszállunk, 30 vagy 270 napig ott vagyunk, felfedezünk, szétcsodálkozunk, hazajövünk. A következő misszió megint ugyanennyi pénz. Bázist kiépteni még több, és akkor az utaknak állandóaknak kell lennie, vagyis cirka két évente egy Mars-küldetés minimum. Ez már közelít az ISS költségeihez, tehát mondjuk 10 év alatt 100 milliárd dollár. Ennyi pénzt összekalapozni meg nagyon nem egyszerű, amikor a töredékárú robot-missziókra is alig van pénz.

    Az Orion, tényleg nagyon jó és biztonságos, de nem sokkal ér többet, mint a Scaled Composite kis kütyüjei, amivel a gazdagokat megröptetik.

    Az, hogy mennyit ér attól függ, hogy kihasználják-e a képességeit. Az űrsikló is lehetett volna nagyon hasznos és sikeres, ha úgy használják fel, ahogy eredetileg tervezték. De nem úgy használták fel.