• [NST]Cifu
    #18
    @embilogo: A megfogalmazásom volt pórias. Arról van szó, hogy az ajtók a méretükhöz képest nagyon könnyűek. Viszont éppen a méretük miatt a merevségüket áldozták fel a tömeg oltárán. Zárt állapotban nincs probléma, illetve súlytalanság állapotában sem gond a nyitás/zárás. De ha ki akarnád nyitni földi körülmények között, a saját tömegük miatt nyeklenének össze-vissza. Ezért van szükség azokra a merevítőkre.

    @Deus Ex: Teljesen jó a megfigyelésed, sajnos megint kapkodtam a végén, maxima mea culpa, az ott tényleg orrfutó és nem főfutó. :S

    Ami a mentő-ötletet illeti: ahogy a cikkben is írtam, a SpaceLab/SpaceHab modulok nem önellátóak. Energiát az űrsikló energiarendszeréről kapnak például, nincs hermetikusan zárható ajtaja, és így tovább. Ahogy írták is lent, a rögzítések oldása sem ment volna egyszerűen. Bármennyire is nehéz elfogadni, akkor és ott nem volt reális esély arra, hogy megmentsék őket.

    joghurt3: Ez is jogos észrevétel, hajdan már egyszer legszoktam a titánium-ról és titánt írtam, de időközben felejtettem. Legközelebb odafigyelek. ;)

    llax: Az Orion terén én vitatkoznék. Először is méregdrágán fejlesztik ki. Itt jön ki a látványos különbség a Boeing / Lockheed / ATK és a SpaceX között, árban, hiszen a Dragon nem sokkal kisebb és nem fog sokkal kevesebbet tudni, de töredékáron készül, és már ugye repült is a proto-példánya.

    Az újrafelhasználás BS (igen, Bullshit) kategória, újra lehet használni a kabint? No de milyen áron? A hővédő pajzsot lecserélik, a fedélzeti rendszereket szétszedik, ellenőrzik és újra összerakják - mégis mennyiért? Nincs esély arra, hogy a kabin újrafelhasználása drasztikusan csökkentené az üzemeltetési költségeket. A hordozó eszközökről pedig ne is beszéljünk.

    Az Orion egyetlen előnye az űrrepülőgéppel szemben, hogy LEO-n túl is használható. Tehát lehet Hold-misszióhoz vagy NEAR (Földközeli aszteroidákhoz) misszióhoz használni. A nagy kérdés, hogy lesz-e ilyen misszió, mert jelenleg még csak tervek szintjén mutogatják ezeket, kikristályosodott elképzeléseknek se nevezhetjük őket.