• Goo
    #83
    Az hogy milyen lesz konkrétan a wii u azt nem tudni, én abból indulok ki hogy ps3 hardware terén erősebb mint az xbox360, és még is xbox fel tudja venni ps3-val a versenyt és ha jól tudom eladásokban is megveri. Én egyébként ettől függetlenül ps3 megvételét tervezem. Az hogy wii gyengébb ps2-nél azt én nem mondanám, mert a gamecube-tól is erősebb, nekem volt alkalmam kipróbálni és így összehasonlítani. Az hogy valaki azért hülye mert wii-t vesz, erre inkább nem mondok semmit, mert ki mit miért vesz ez mindenkinek a magánügye, és attól is függ hogy mi érdekli. Mario meg nem kiddytakony, az egyik legjobb videojáték sorozat a világon. Én wii-t ezért vettem és nem bántam meg. Vannak a Mario-n kivül ehhez hasonló játékok is a wii-n, elég sok van az ilyenekből, amiknek mai szemmel is szép a grafikája, csak nem közismert játékok. A wii u-val 2 probléma van:
    Egyik hogy most egyáltalán nem mindegy hogy mit raknak bele, mert amikor én személyi számítógépeket nézegettem nekem az eladó mondta annak idején általam kinézett pc-kre hogy azokat meg ne vegyen, mert miden magára adó pc nem ad le bizonyos fokú szintet, más szóval nem mindegy a márka és általában az alkatrészek külön-külön borzasztóan drágák. És egy középkategóriás pc mindig 200-300 ezer ft között mozog. Egy konzolnak ezt a szintet hoznia kell, mert ettől konzol a konzol, hogy a konzol eladása veszteséges és a veszteséget és hasznot is játék eladásokkal hozza be. Ha egy konzol nem ilyen, akkor jobban megéri egy pc. Szóval én pc-nél tapasztaltam meg, hogy nem mindegy hogy milyen hardware-ről beszélünk.
    Én nem értek az informatikához, de a wii u esetében a kérdés az, hogy a "vas" márkás-e és hozná azt a szintet mint egy közép kategóriás pc, mert a konzol akkor éri meg, ha a gép ára nem 200-300 ezer Ft-ba kerül mint egy jó pc. Felső kategóriáról nem beszélek, mert fogalmam sincs az milyen és szerintem azt egyik konzol sem nyújtja hardware terén, az túl drága lenne, attól függetlenül azt én is tudom hogy ps3 termelési költsége kezdetben 600 000 ft volt.
    Másik probléma a játékkínálat. A wii szerintem csak azért tudott érvényesülni, mert el tudta adni azt a koncepciót, hogy a nintendo-nál több az értelmes játék, mint a másik 2-nél, a valóság viszont irreleváns teljes mértékben lényegtelen, mert minden marketing fogásról és a reklámról szól. Ha az N jó marketinget épít ki, megint ő fog nyerni és akár széjjel fogja alázni a 2 céget, és a probléma itt van, hogy szerintem a Nintendo olyan jó reklámot mint a wii-nél már nem fogni tudni kiépíteni, de lehet hogy tévedek. Ez mind még spekuláció, konkrétumokról még egyáltalán nem lehet beszélni. Rossz reklámot igazolja:
    csapni való volt Nintendo konferencia, ezt még én is néztem és megbántam. Ennyire nem érdekel ez a téma, ha én is néztem, akkor valószínűleg e3 nagy esemény lehet.
    Mario-t már szerintem mindenki ismeri és kiismerhette. Aki nem, mint annak idején én is szerintem az is már bepótolhatta a Mario által nyújtott játékélményt. Én és mások is 2-3 játékért nem vesz konzolt, ha wii u-ra 2-3 Mario jelenik meg csak, és a többi Mario-t ennek fényében már ismerem, akkor én wii u-t nem veszek, mert csak pár Mario játékért nem fogok wii u-t venni. Ezért fontos hogy már megszokott nintendo franchise alaposan bővítsék és ha szükséges akkor egyeseken túl kell adni, ahogyan a Sony csinálja. Én a Mario-ért vettem wii-t, mert a Mario téma nekem teljesen új volt, de ez már wii u esetében számomra kevés lenne. Most őszintén tudtok olyat aki nem ismeri a Mario-t, de most komolyan? Probléma akkor lesz, ha franchise nem fog megújulni. Az hogy több az olyan játék, amiben nincs vér erőszak, azt én nagyon helyeslem, mert azok a játékok amelyek stílusában jobban hasonlítanak a Mario-ra mint egy horror filmre, csak azok nevezhetők játékoknak, függetlenül attól hogy logikai-ról, sportjátékról, fps-ről, stratégiaról vagy platform játékról beszélünk. Ha kicsit erőszakos az nem baj, de ne legyen undorító, amitől elhányom magam és az ebéd közben elmegy az étvágyam. A nintendo ezt a koncepciót adta el a wii-nél és nem a mozgásirányítás innovációját, attól függetlenül hogy a sonynál és a microsoft-nál is kezdetektől fogva voltak ilyen játékok, csak azok kevésbé közismertek, mint a Mario és a Nintendo jobb reklámot épített ki. A mario-t többször láttam a tv-ben, de ratchet and clank-ot little big planet-et vagy limbo (xbla)-t egyszer sem, ha nem így lett volna, akkor a Nintendo wii-vel veszített volna. A wii u esetében is erre a koncepcióra megy rá, attól függetlenül hogy ő is szerintem talán a kulturális szemetet erőltetni fogja az új konzolnál. Az emberek többsége azokat játékokat szereti, amitől mosolygós lesz az arca, mint a Mario esetében és nem olyanokat amitől a gyomra is felfordul, szerintem ez a titka egy jó sikeres konzolnak.