• FtranX
    Androidon rootolas nelkul is azt telepitesz, amit akarsz. Kiveve nyilvan a /system-ben turkalo alkalmazasokat.

Oda kellett volna irnom, hogy esszeru technikai korlatok kozott. 'Barmit' csak akkor tehetsz meg, ha sajat magad forditod a rendszered.

"Amugy meg nem tudom kit akarsz meggyozni es mirol."

Megprobalom elmagyarazni. Egy platform a rajta futo alkalmazasokrol szol. Maga az oprendszer az okoszisztemanak egy lenyeges, de annal kisebb resze. Eleg arra gondolni, hogy a Windows PC-s szoftveriparban mekkora szeletet kepvisel maga az oprendszer es mekkorat a kore epulo szolgaltatasok es alkalmazasok tengere. A windows-on vagy MAC-en egy szoftver sikere vagy kudarca (elet-halal) felol egyedul a felhasznalo dont.

Nincs egy felso hatalom, aki eldonti, hogy ki lephet a palyara es ki nem. Ez egyenlo verseny-feltetelet jelent az ipar szereploinek es egyben biztositja a felhasznalok erdekeinek az ervenyesuleset (egyben a szabadsagat) is, ugyanis amire van igeny, arra biztosan keszul alkalmazas is. Az elmult ket evtized PC-s forradalmaban (kiegeszitve a hardver szabadsagaval) ennek a szisztemanak egyertelmuen kulcsszerepe volt.

Ha en veszek egy szoftvert, ahhoz csak nekem es az eladonak van koze. Nem kell engedelyt kernem az MS-tol, hogy felrakhassam a gepemre. Nem vagyok koteles semmilyen kapuornek reszesedest fizetni ezert. <b>Ilyen kapuor letezese nem csak igazsagtalan de mindenki erdekevel ellentetes</b>.

Az teljesen ertheto, hogy az Appstore-ban, az Apple altal hostolt, a sajat kifizeto rendszeren keresztul bonyolitott vasarlasokert reszesedest ker, de az elfogadhatatlan, hogy ezt ne lehessen megkerulni semmilyen "legalis" uton.

"legyunk oszintek, ez neki szive joga, ha nem tetszik, nem hasznalod a termeket."

En nem akarom, hogy szive joga legyen, torvenyben tiltanam be.

"Neked nem valo semmi olyan telefon, ami felett nincs alapesetben teljes ellenorzesed."

Egy Nexus One-t hasznalok. Ami egyedul nem tetszik benne, az egy Amazon.mp3 nevu alkalmazas, amit csak roottal lehet leszedni, mert az alaprendszer resze.