• Doktor Kotász
    #43
    "Ez nem népbutítás, hanem a Rutherford-modell, amiért Nobel-díjat adtak, és a fizika csúcsa 1911-ben :)
    Amúgy az elektron _kering_ az atommag körül. Tessék kiszámolni a valószínűségi áramot egy s pályán. Nagyon szépen körbemegy az."

    Tévedés, az elektron nem kering az atommag körül. Az elektron egy hullám az elektronpálya felszínén, és minden pontján egyszerre van jelen. És nem is tud feljebb kerülni egy külső pályára, hogy odarepül. Egyszerűen odateleportálódik vagy valami hasonló. Ha keringene, akkor egy molekulában nem is tudna kötést alkotni. Mintha nem egy golyóbis vagy pont lenne, ahogyan te képzeled, hanem egy erőtér. Így egy molekulában nem két atommag körül kering egy térbeli nyolcas formájú pályán, hanem egy erőtérként körbeveszi mindkettőt. ÍYgy alkot kémiai kötést. Tudom, hogy Hugo Chavez egy troll, és folyton hülyeségeket beszél, de most igaza van. Ha az elekron keringene, akkor különben is folyamatos röntgensugárzással energiát veszítene, és belezuhanna az atommagba a folyamat végén.
    Hasonlóan, mint amikor az egy szem foton a két egymás melletti résen egyszerre surran át, és hullámokat rajzol ki.

    Felejtrsd el, hogy az elektron egy röpködő pötty az atom körül, mert az az általános iskolában szemléltető modell a kisgyerekeknek.
    Az elektron egy hullám a térben, egy erőtér, és inkább egy huhogó szellemhez hasonlít, mint egy apró golyócskára.