• JMáté
    #37
    "Valami mégis csak megy körbe-körbe, ha nem is olyan naiv, kézzel fogható módon mint egy bolygó, szóval a keringéses szemléltetés helyénvaló, kvantummechanikában is."

    Ha megengeded ezt kifejteném bővebben mert sokan nem szokták érteni. Az hogy az elektron egy kicsi összenyomhatatlan golyó az egy modell. Valójában nem az, csak néha úgy viselkedik. De néha meg máshogy. Ilyenkor más valamihez kell hasonlítanunk hogy el tudjuk képzelni.
    Valójában nem tudjuk hogy néz ki egy elektron. Sőt, gondoljatok bele, az elektron esetében értelmetlen kinézetről beszélni, mert ahhoz hogy láthassunk valamit, előbb meg kell bombázni fotonokkal. Ez egy makroszkopikus test esetében nem próbléma, de az elektron tulajdonságait megváltoztathatja.
    Ennek ellenére azonban néhány dolgot ki tudunk mérni, le tudunk vezetni, például hogy a világunk alapvetően kvantált. Tudom, nehéz elképzelni hogy egy összenyomhatatlan golyónak meg van tiltva hogy bizonyos pályákon mozogjon a térben, de ez csak azért van mert maga az elektron borzasztóan idegen a hétköznapi tapasztalatainktól.