• remark #1187
    Az emberi tulajdonságok nem változtak, mindigis voltak olyan emberek, akik hatalomra, népszerűségre vágytak, megpróbáltak prófétaként, tanítóként fellépni, vezetni az embereket, és mindig voltak birka, könnyen manipulálható tömegek, stb..

Igen, és még milyen emberi tulajdonságok léteznek? Mi az amiről nem írsz, és miért nem írsz? Miért csak akkor hallunk ezekről a tulajdonságokról, mikor ezen tulajdonságokhoz valamilyen árut vagy szolgáltatást kapcsolnak, azaz manipulálni akarnak, hogy vásárolj valamit, mert mondjuk szereted a gyereked, meg hogy oltasd be, mert ugye nem vagy felelőtlen szülő?

Amit állítok az az, hogy nem lett volna ekkora hatása a történelemre, ha csak úgy tanítgatott volna, egy proféta, szónok volt (az ELLENSÉG SZEMSZÖGÉBŐL lázadó, aki veszélyeztette a hatalmat). Nem tudom mi a lószart nem értesz ezen.

Oké, érdekes dolgokat emlegetsz fel. Azt magyarázd el, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező emberek lesznek nagy hatással a történelemre? Van valami kritérium szerinted? Mint pl. hatalommániás, antiszociális, stb? Nekem ez új, de mondjad, hallgatlak. A lószarozást viszont elhagyatnád. Anélkül is ugyanannyira érdekes (vagy érdektelen) az amit írsz.

Ismerem az ezoterikus világképet - én is foglalkoztam vele korábban, Istenben való hitet első sorban (de NEM CSAK!) a kereszténységből, tisztában vagyok azzal, hogy ők sem szakállas bácsit képzelnek el a felhőkön ülve.

Azt is jólértesültséged okán állítottad, hogy Jézus hatalomra tört volna? Mert ezt még mindig nem sikerült tisztázni.

Az ember alapvető tulajdonsága az, hogy képes olyan tevékenységbe kezdeni hitéből adódóan, amit MÁS EMBEREK negatívként fognak megítélni.

Nem ezt állítottad Jézussal kapcsolatban. Megváltoztatod a kezdeti állításodat?

Neveléssel az emberi tulajdonságokat lehet, nem egy másik, vagy egy történelmi személyről kialakított képet. Azt mindenki a saját tapasztalatai alapján alakítja ki.

Az tény, hogy minden korban volt egyfajta elvárás, hogy miről mit gondoljon a kor embere. Az is tény, hogy ez az elvárás ez a "neveltetés" során, gyerekkén és felnőttként is, a konformitás révén hat az emberekre. Ma is hat, és mindenkire hat. Lásd tehénszar és legyek esete.
    Úgyhogy a kérdésedre a válaszom az, hogy igen, beléd lehet nevelni, hogy miről mit gondolj. Mint ahogy azt is beléd lehet nevelni, hogy az ujjszopás csúnya dolog.