• Komolytalan
    #113
    "Megjegyzem, az adobe pl. milliós nagyságrendű összeget kér a szerver oldali megoldásáért."
    Erre tudnál linket mutatni, mert én 1 féle milliós árú Adobe szerverről tudok, de az pont nem kell ehhez a témához (az realtime video cuccokhoz kell csak). Ami meg kellene az inkább pár 100eFt-s nagyságrendű. És mondjuk elég 1 gépre raknod, nem kell mind a 30 frontend szerverre, ha napi szinten annyit akarsz forgalmazni mint mondjuk egy Amazon (ami valljuk be üzleti tervnek elég impresszív). Magyarán ha megveszel egy fotóboltot, az is többe kerül mint az Adobe szervere.

    "Ha ilyet meg akarsz valósítani, ennek is lesz költségvonzata, mind sw fejlesztésben, mind üzemeltetésben."
    Üzemeltetésben mi? A script, ami rárakja a vízjelet enni kér? Itt pár 100kb-os fájlokról beszélünk, nem lesz hengerfejes a szerver attól hogy rájuk kell raknia egy vízjelet.

    "Jól mehet neked, ha otthon ilyenek hevernek. Az, hogy egy pc-re apache, mysql, php fel van hajítva, az nem szerver. Mellesleg, a biztonsági tanúsítványokat sem ingyen szórják (mert ugye ssl-hez az is kell)."
    De, az is szerver, mivel egy 200eFt-ért megvehető átlagPC (amiből 70eFt kb táp+ház) simán elvisz egy e-boltot úgy, hogy a 100Mbites sávszél fogja lekorlátozni, nem a gép teljesítménye. A mysql-t egyébként nem kell lesajnálni azért,mert ingyenes. Doldoztam már Sybase-el, MSSQL-el, PostgreSQL-el, mySQL-el, jelenleg Oracle-val tolom, de mind közül a legjobb teljesítményt a mySQL nyújtja.
    A tanúsítvány amiről meg beszélsz pontosan 10eFt/év (most vettünk).

    ""Melyik részéhez kell az a nagy alaptőke??"
    ...Persze lehet, hogy neked pár millió az aprópénz."
    Ha figyelembe vesszük hogy egy pláza beli Alexandra/Libri havi bérleti díja közelíti a 10 milliót, akkor ez a költség ténylegesen a lóf.sz kategóriába tartozik.
    Az a realitás, hogy egy elektronikus könyvesbolt fenntartása fejlesztéssel-üzemeltetéssel-tokkal-vonóval nem lenne 1%-a se egy valódi terjesztői hálózat fenntartásának. 10MFt-ot ha valaki le tud tenni az asztalra és ad fél évet, akkor szállítom neki, és további 5 évig ingyen üzemeltetem - forgalomtól, mindentől függetlenül, és egy deka plusz költsége nem lesz (még céget is bejegyzek a számára).