• Tetsuo
    #17
    Kinaban rengeteg embert olnek meg CSAK azert, mert valamit gondol vagy mert pl. az apja felkelo volt, vagy meghal egy gyartosor mellett vagy banyarobbanasban, esetleg mergezesben vmi vallalati hanyagsag miatt.
    Kinaval ezert is nem kellett volna uzletelni ill nem ugy, hogy mindent kivinni oda... ez alapveto es nagyon nagy hiba volt, ahogyan az is, hogy Europaba beengedik a sok muzulmant, ami egy vilaghaborut eredmenyezhet de legalabbis az EU megszuneset, bar azert nem kar, azert imadkozik a legtobb EU-polgar.

    A vallalatok egyertelmuen a profitra mennek. SEMMI mas vezerloelv nincs, csak a tobb profit remenye. (Csak egy pelda a milliobol, mert valojaban minden vallalat egyforma: A Monsanto genmodositott termekeinek agressziv terjeszteserol es a sok torvenytelensegrol vele kapcsolatban hallottal mar? Erdemes novenytermeszto szakembereket kerdezni, pl a Kossuth Radion nehany napja volt errol szo. Meg rengeteg ilyen bojkottra szolito oldal van, ami mogott komoly tenyek: Coca Cola, de eleg csak belenezni a Markacegek feketekonyve-be es leellenorzni nehany kijelentest, sok ugyved megtette, hidd el..)
    Ez a kapitalizmus, a szabad verseny. Ami idovel egy 1984 c regeny desztipiajahoz vezetne tarsadalmunkat, ha a kormanyok nem regulaznak a cegeket, kartell-ellenes stb torvenyekkel. Tehat elvileg minden jo, ha szabalyozva vannak a cegek a kormanyok felol es betartjak a mindenkire vonatkozo torvenyeket is.
    Viszont azt latni kell, hogy a torvenyhozas oldalon erosen lobbiznak a multik. Az is feltunhet, ha utananezel, hogy olyan hatalommal rendelkeznek, hogy siman megvesznek nem csak politikusokat, hanem kormanyokat is. Pl. a legnagyobb vallalatoknak osszvagyona joval nagyobb, mint sok orszage, vannak ezek a listak, hogy a legnagyobb gazdasagok.. hat az elso szazban joval tobb a ceg, mint az orszag.
    Ma eleve tisztesseges ember nem all politikusnak. Sajnos a becsuletes, egyenes tartasu, igazmondo emberek ma egyaltalan nem tudnak ervenyesulni, leginkabb pedig a legnagyobb szarkeveroknek, gerinctelen fergeknek all a zaszlo. Ez majdnem vilagszinten igy van, mert a modern liberalizmus eszmeje elhozta a regi erkolcsok lenezeset, avitta tett mindent ami konzervativ.
    A hedonizmus es a nihilizmus ami mozgatja a mai fiatalokat (legalabbis Angliaban biztos, a magyarok is efele haladnak), meg hogy megvegyek a legujabb Lady Gagat.
    A csalad elavult, legyel inkabb buzi vagy vmi mas.. ez megy.

    Ezeket a trendeket meglovagoljak es ujabbakat talalnak ki a nagyvallalatok, akik CSAK es kizarolag a tobb profit remenyeben cselekszenek. Probalnak elmenni addig amig a torveny engedi oket, de inkabb kicsit tovabb, majd megvaltoztatva a torvenyeket, megtovabb. A cel: Fogyasztoi rabszolgava teve az emberiseget.
    A kornyezet kimelese, a madarak mentese pedig a torvenyek eloirasainak valo megfeleles, ideig-oraig ill cegimazs, ami a hosszutavon tobb profit remnyeben szuleto otlet csupan.

    A modern demokracia altal kizsakmanyolt foldresz, ami mar kozhely: Afrika is ide sorolhato. Lehet azt mondani, hogy Ok tehetnek rola, meg amugyis, vadak, foleg ha a Del-afrikai bevandorlok europai buncselekmenyeit elemezzuk.. de a multicegek ezerrel kihasznaljak a helyi lehetosegeket, zavargasokat, meg tesznek is hozza egy kicsit, majd szarert-hugyert veszik a termeszeti kincseket pl. a tantalt mobilkeszulekek antennaihoz. A gyemantot, bort, kakaot stb.. altalaban kozel rabszolgasagban termelo emberek felett uralkodo kiskiralyoktol veszik a nyugati cegek, majd ragasztjak ra a fair-trade feliratot.
    Ez persze nincs a hirekben, mert a butitas a cel minden kommunikacios csatornan, hogy konnyebben consumer slavek legyunk, a pszichologusok altal tervezett reklamok es ma mar tv-programok tobbsege is mar egesz kicsi kortol "neveli" az embert, bele egeti, hogy akkor lesz boldog, ha vasarol...