• llaszlo
    #13
    @hadan: És ki mondta, hogy almát kell venni?? Sőt ki mondta, hogy csak HP lehet venni? Az apple egyébként sem abban erős, hogy 15 féle összeállítást dob piacra. Van kb 6-8 féle laptop ha minden spect bele veszünk. Akinek ez nem jó az nem vesz almát. Ami pl egy Mac erőssége az a hosszú üzemidő, a rendszer stabilitása, a fém ház. Ebben csak pár gyártó remekel. És ha megnézel egy felső kategóriás laptopot az kb ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik, de nem fém házas és nem is bírja a 7 órás nyúzást. Cserébe olcsóbb valamivel.
    Nyilván van akinek megfelel a 100e Ft-os gép is az nem fog almát venni.
    Viszont felsőbb körökben egyre több embertől hallom, hogy almát vett. És nem az a lényeg, hogy ért hozzá vagy nem.
    Hanem vegyük az egyik ismerősömet. Novemberben azt mondta, hogy azért nem vesz almás gépet, mert ár/érték arányban nem éri meg.
    Aztán valamiért mégis azt vett. Kérdezte tőle a felesége, hogy "Na milyen?" "Várj még két hetet". Aztán később olyat mondott amit a felesége sosem gondolt volna előtte ilyet sosem mondott, pedig volt neki drágább gépe valamilyen Asus is, mint ami most van. Szóval amit még soha sem mondott "Szeretem a gépemet"
    Amit még tudni kell róla: Gyakorlatilag bármilyen gépet megvehetett volna, használt már linuxot meg előtte sokáig win-t. Amire használja: videó és hang szerkesztés. Semmilyen komoly informatikai végzettsége nincs mindent magától tanult meg. Szerintem ő már soha többet nem fog mást venni.
    Valamiért az almás gépek nagyon egyben vannak és ezt a többi gyártó nem tudja lemásolni. Nyilván akinek win vagy linux kell a munkájához az nem biztos, hogy almás gépet fog venni.
    Egy másik közös ismerősünk, most szintén ilyet akar. Kérdeztem, hogy miért? Sokat jár ki olaszországba és kint volt vele az egyik ismerőse akinek egy Macje van. És azt látta, hogy mindig nagyon egyszerűen tudta használni az övével meg csak a gondok voltak.

    Nem mindenki lesz informatikus, a userek nagy százalékát nem érdekli, hogy hogyan működik a gép csak megbízhatóan működjön. És ez sokkal fontosabb számára, hogy mint, hogy 10sec alatt vagy 20sec alatt bootol be. Vagy, hogy 10sec alatt indul el egy program vagy 20sec alatt. És ezeket az embereket egyáltalán nem érdekli, hogy hány féle specifikáció van. Hiába veszi meg a másik gépet ha az műanyagból van, nyikorog nyeklik-nyaklik hamar lemerül.
    Egyszer Dr. Bakanek Györgytől hallottam ezt a mondatot:
    "Sokkal tovább tart a silány minőség feletti bosszankodás, mint az olcsó ár felett érzett öröm."
    Ha valaki jó minőségű gépet akar venni akkor más márkáknál is a zsebbe kell nyúlni.
    Arról már ne is beszéljünk, hogy nincs "kedvük" meg nem is értenek hozzá, hogy tűzfalakkal, vírusirtókkal meg egyéb ilyenekkel kelljen nekik sz@rakodni.

    Ha valakinek ezeket tudod biztosítani akkor hajlandó azt megfizetni.
    Az almás gépeket sokáig csak a fanatikusok és az hozzáértők vették. De ők miért lettek fanatikusok? Mert nyilván elégedettek voltak. Ha valaki nem elégedett valamivel az esetek túlnyomó többségében nem vesz újra olyan dolgot. Én legalábbis tuti nem.

    Lehet jönni a hype-al, csakhogy a hype nem ad el annyi terméket, mint az elégedettség és ebből lesz a márkahűség.
    Vannak olyan márkák amikkel elégedett vagyok és nem is vennék másikat mégha azt mondják is, hogy de az sokkal jobb.