• SchumiBacsi
    #142
    A léghajó vs repülőgépről annyit, hogy ez a társadalmi/politikai hozzáállás eredménye is lehet hogy a repülő "nyert". Biztosan a régi világban is szerették ha valami pár nap alatt célba ér, pláne a mai világban a mai emberkék többek között jómagam is azt szeretik hogy ha valamire fened a fogad és megszületik a döntés hogy megveszed, akkor akár másnap át is veheted a csomagodat.
    Régen bármit is szállítottak, nyerőbb volt ha hamarább célba ért, emiatt hosszútávon a repülő nyert.

    A léghajóval NEM működik bár működhetne simán az ami ma: megrendeléstől akár egy nap alatt kiszállítanak valamit több száz kilométerre is. A léghajóhoz ugyanis kellene egy "kritikus" tömeg, hogy megérje szállítani. Például Budapest - Nyíregyháza depó útvonalon. Egy menetben elvisz 100tonna árut mondtam egy számot, tehát a rendeléseknek mindenképpen halmozódnia kellene napokig vagy inkább hetekig. Ma az történik ha van annyi rendelés valamiből, ami belefér egy tranzitba/kamionba, már szállingózik is Pestről vidékre. Több száz jármű is kifuthat a fő elosztóból egyetlen depóhoz, mire egy léghajónyi rakomány összegyűlne szállításra. A "bajt" tetézte anno a technológia betegségei, tűzesetek, szél általi fizikai igénybevétel, de nyugodt vagyok afelől, ha nincs repülőgép, akkor kényszer nagyúr alapon, megcsinálták volna úgy a léghajót 100év alatt hogy megbízhatóbb legyen.

    Aztán Magyarországon hogy jönne az ki, hogy a drága üzemanyagból fele annyi fogyna, ha költséghatékonyabb megoldással vinnék a dolgokat. Vasút és léghajó a kiforrottabb fajtából. Sokkal nyerőbb az államnak ha azt a 100tonna árut amit egy léghajó simán visz, azt tucatnyi kamionnal, meg több száz tranzittal oldanak meg balesetveszélyes közúton, mert ha véletlen baleset van az is csak pénzt termel az államnak... Jó lezuhanhat a léghajó is, de ha olyan szinten művelnék 100éve mint a repülőt ugyanott lenne megbízhatóságban.

    SZVSZ a léghajó akkori technikákkal problémásabb volt mint egy repülő, akármilyen műveletnél szükség volt a gyors reagálásra adott esetben, ezért felhagytak vele. Ma megtudnák fainul csinálni, de minek mikor van repülőgép. Nagy tömegekben olcsón lehetne sztem szállítani vele.