#27Csak mert már a II. VH alatt is olyan "kiváló" ötletei voltak, mint Tokió gyújtó bombákkal történő felégetése, meg hasonlók.
A filmben is elhangzik, hogy a háború kegyetlen. A gyújtóbombák igen hatásosak voltak az adott környezetben, hatásosabbak, mint egy sima hagyományos bombákból álló szőnyegbombázás. Nem mellesleg az európai városok ellen is vetettek be gyújtóbombákat, nem is rossz "hatásfokkal". Csak amíg a német városokban ekkor már általános volt a légiriadó, a civil óvóhelyek használata és hasonlóak, addig japánban semmi ilyesmi nem létezett.
Pro és kontra lehet érveket felhozni, a japánok meg biológiai fegyvert is bevetettek Kínában. Az sem emberségesebb ötlet.
Szerintem amúgy, ha a jószándékunk ellenére is oda jutunk, hogy a céljaink eléréséhez csak az gonoszon keresztül vezet az út, akkor el kell gondolkodnunk azon amit csinálunk, mert valszeg valamit nagyon elqrtunk!
Az óraadó edzőmtől hallottam egy jó kis történetet, ami illik ide. Az edző amúgy visszafogott, jó indulatú ember. Ismert egy teremben egy olyan fószert, aki gyakorlatilag az erőszak nyelvén oldott meg jobbára mindent. Elbeszélgetve vele Edzőnk megpróbálta rávezetni, hogy nem-e gondolkodott-e már el azon, hogy más módon is el lehet érni a céljainkat? A válasz az volt, hogy oké, próbáljuk meggyőzni egymást, te a te módszereddel, én az én módszeremmel, és nézzük meg, melyik a hatásosabb.
Durva, kegyetlen, stb... de a lényeg benne van. Megpróbálhatod az ördögre és más morális okokból felállított párhuzamokkal magyarázni, de attól a tény tény marad. Az erőszakkal szemben igazán hatásosan csak erőszakkal lehet.