Egyébként szuperszámítógépeken meg így fontosabb helyeken is inkább a RedHat Linux használatos, ami szintén fizetős, persza attól még opensource, teljesen átalakítható, hogy a legtökéletesebben kiszolgálja az adott feladatot. Ilyen esetekben nyilván szakértőket, programozókat alkalmaznak, így persze hogy jobb választás a windowsoknál.
Átlatlánosabb munkahelyi vagy otthoni környezetben erre nincs annyira igény, megveszik a hardvereket, feltelepítik a dolgokat, rendszergazda beállítja egy jókis minta alapján a hálózatot, felhasználó jogosultságokat, aztán működik tökéletesen.
Viszont sok helyen tapasztalom, hogy Windows szerver mellett található linux szerver is, első sorban web szervernek (erre jól látható az alábbi statisztika alpaján is, hogy 71% -os részesedésük van belőle, míg Windowsnak kb. 10%, ezt gyakorlatilag tökéletesre fejlesztették), vagy proxynak.
Egyébként ezek a "linux sokkal biztonságosabb meg jobb" típusu linuxfan hozzászólások olyanok, mint pl. a "linux tökéletesen kezeli az NTFS fájlrendszert" (netbookon és asztali gépen is megszámlálhatatlanszor kellett checkdisket futtatnom, mert linuxnak sikerült megnyithatatlan, törölhetetlen fájlokat csinálni a használt fájlokból), meg a dist upgrade is tökéletes (ezt is 4x próbáltam, kétszer sima Ubuntuval, egyszer Linux Mint-el, egyszer Ubuntu Studioval, mint a 4x használhatatlanná vált, olyan fatal errorokat kaptam mindenre, hogy öröm volt nézni, pedig nem nyúltam bele úgy a rendszerbe).