• NEXUS6
    #13
    Na azért ez még nem a tipikus versenyszféra. A SpaceX csak egy olyan kvázi állami vállalkozás, ahol a költséghatékonyság fontos. Úgy értve persze, hogy a SpaceX az USA állami megrendelés nélkül, kb még 10 évig próbálkozna, költené a hitelezők pénzét, aztán érdeklődés hiányában szép csendben kimúlna.

    Ez egy szerencsés szitu. Van állami megbízás, a NASA fővállalkozó iszonyú tahó módon gazdálkodnak, és végre ez is szempont.
    Ezek a nagy cégek tudtak volna már 10 éve egy X-33/at VentureStart összehozni. A SpaceX lehet hogy költséghatékony, de kb JumboJet vs. papírrepcsi.

    Aztán meg majd ha szépen beindul az űripar, a verseny majd megmutatja a versenyszféra is a foga fehérjét. A russzkiknál már megmutatta. Mit gondolsz ők hogy tudnak versenyképesek maradni. A Russzkoszmosz vagy hívják a cégüket, szerinted mennyit perkál egy mérnöknek, egy technikusnak?
    Az állam a pénzzel, mint az erőforrással bánik pazarlóan, zsákmányolja ki (ha hagyják - ez technikai ellenőrzési kérdés). A versenyszféra viszont mindenfajta erőforrás utolsó cseppjeit is kiszipolyozza és csak azért fizet, amit kivernek belőle.