• NEXUS6
    #86
    Az alkalmazkodás nem egyenlő a reagálással. Az alkalmazkodás során a rendszer úgy változtatja meg a hatókörébe eső paramétereket, magára és a környezetére olyan hatást gyakorol, hogy valamilyen homeosztázist, vagy belső ritmust fenntartson.

    Ez nem sima reagálás, kibernetikailag egy visszacsatolásos algoritmus, program.

    Tehát akkor az intelligencia legalapvetőbb formája már a programok valószínűleg összes elemét tartalmazza, ebben asszem megegyezhetünk. Input, valamilyen matematikai/logikai művelet, elágazás, visszacsatolás (ez teszi lehetővé az iterációt), output.
    Minden program ennyiből áll, a lineárisokban nincs visszacsatolás. Azok azonban nem képesek adaptívan, a rendszer és a környezet előző állapotához alkalmazkodóan új paramétereket generálni.

    Azonban az emberi elme sokkal több ennél. Nem automaták vagyunk. Valójában a világnak egy olyan reprezentációjában élünk, mi magunk is reprezentációként, amelyet az agyunk hoz létre.
    Mi magunk is csak reprezentációkat gyártunk. Pl amikor itt irogatunk egymásnak, az agyunk által tapasztalt világra létrehozott szubjektív világunk élményeiről, reprezentációkról, készült másodlagos reprezentációkat (beszéd), jelző harmadlagos reprezentációk (írás) segítségével , hozunk létre egy olyan közös virtuális evolúciós teret, amelyben egyre magasabb szintű generált új reprezentációkat ütközetünk, vitatkozunk. Ezek a negyedleges/ötödleges reprezentációk próbálnak soxor önálló logikát követve túlélni, ahogy egy-egy ideát a másikban elültetünk, pl mémeket hozunk létre.

    Na ez az intelligencia.

    És ahogy ezt a folyamatot megismerjük, és rájövünk, hogy léteznek információs struktúrák, ideák, magasabb reprezentációk, amelyek fizikai és emberek közötti korlátokat legyőzve simán közlekednek az egész bolygón: "Csak nehogy..." Ez pl egy virus.:DDD
    Szóval ha a mi általunk teremtett világ ilyen, akkor vajon milyen az a világ, ami nyilvánvalóan milliárd évekkel elöttünk létrejött, amiben ha az evolúciót nézzük évmilliárdokkal ezelött kialakulhatott egy a mi mostani rendszerünkhöz hasonló társadalom. Na az milliárd évek alatt hova juthatott el????
    Hacsak persze nem fordítva volt, ahogy Platón is mondja, az elsődleges az ideák világa, az isteni világ.

    Szóval nincs lélek?
    Hogy a faxomba ne lenne, csak pötyögd be a mobiltelcsidbe, hogy: Csak nehogy.... :) és máris egy kicsiny önmagától szaporodó lélekmorzsának te magad adtál újabb megtestesülést.

    Röviden:)