• wraithLord
    #74
    Szerintem nagyon egyszerű ez az egész, nem kell ezen ennyit agyalni.

    élet, élőlény = önreprodukáló gép
    intelligencia = alkalmazkodó-képesség

    Tehát az olyan gép, ami nem képes magát reprodukálni, nem élőlény. Ma csak szerves gépek (pl. ember) képesek erre, csak azokat nevezhetjük élőlényeknek.

    Mivel az intelligencia alkalmazkodó-képességet jelent, ebből következően intelligencia van élet nélkül is. A legegyszerűbb példa, hogy ne mindjárt az MI-re gondoljunk: egy molekula is (gondolom ez egyértelmű), vagy egy fotocellás ajtó is alkalmazkodik a környezetéhez (ha a környezetében adekvát változás történik, kinyílik.) Viszont élet nem létezhet intelligencia nélkül.

    Annál intelligensebb egy rendszer, minél többféleképpen viselkedik különböző helyzetekben úgy, hogy minél hasonlóbb egymáshoz két helyzet, annál hasonlóbb a viselkedése. Vagy leegyszerűsítve: Annál intelligensebb egy rendszer, minél több tényezőtől függ, hogy mi történik a rendszerben.
    Tehát ez a "lélek" dolog hülyeség, egyszerűen csak a környezet hatásaira adott válaszok összessége által, egy kiindulási állapothoz képest egyénileg módosult működésű gép, rendszer. Mivel alkalmazkodóképes. Ennek persze többek között elkerülhetetlen feltétele a tanulás képessége, aminek pedig feltétele a memória.

    Ebből még annyi tanulságot tudnék levonni, hogy "lelke" sem csak élőlénynek lehet. Bár ez sem hangzik annyira meredekül, mivel egy élőlény csak annyiban más, hogy reprodukálni tudja magát... és a lélek is csak egy szó. :)