kvp#4
A symbian-t annyira elbonyolitottak, hogy egy sima objektum letrehozasa (pl. nev, cim, telefonszam) is ketlepcsos muvelette valt, tobb tucat kodsorral. Vicces, de ilyen korulmenyek kozott nagyon nehez barmit is elerni. Az x+1 eltero verziorol nem is beszelve, mivel kb. hanglejatszasra is van 6 eltero es inkompatibilis megoldas, csak az utolso 4 symbian verzioban. Ehhez kepest a windows api-ja szep es tiszta. Szoval a symbian fejlesztok hetente tobbszor feltalaltak a kereket, csak a tobbsege szogletes lett.
Az 500 fejleszto ellenpeldaja meg az 1 fejleszto, 2 csoport manager, 3 project manager, 4 fonok. En meg ez utobbival talalkoztam, ahol persze en voltam a fejleszto. Mondjuk cserebe nem keszitettek specifikaciot sem, szoval azt irtam amit akartam. (teszteles nelkul atadtuk, kifizettek, mukodott egy ideig, aztan amikor mas is hozza akart nyulni a rendszerhez csak nezett, meg google-ozhette az obfucated code kifejezest :-) )
3000 fejlesztos rendszerre meg jo pelda amikor egy fejleszto orakat telefonal a vilag masik vegen ulo csapattal, hogy javitsanak ki egy elgepelest egy nalluk fejlesztett modulban. A kommunikacio tokeletesen lekoti az emberek kapacitasat, ami igy akar a szazadara is csokkenhet. (tehat effektive 30 fejleszto munkajat vegzi el 3000, csak a zaj es a hibazas lehetosege nagyobb)