• Deus Ex
    #91
    Valóban érdekel az ötlet, ezért kérlek, ha időd engedi és módodban áll, tegyél be erről valamilyen hivatkozást.

    Ismereteim szerint nem csak a - látszólagos - olcsóság miatt volna izgalmas egy ilyen űrbéli detektor, hanem azért is, mert időnként a földi gyorsítókban elérhető energiaszintet nagyságrendekkel meghaladó energiájú részecskék jönnek, és léteznek is az ilyen alaposan megsuhintott részecskék légkörbe lépésekor lejátszódó jelenségek mérését végző földi telepítésű kísérletek.

    Szóval mindenképpen hasznos egy, a műszaki-gazdasági ésszerűségek mentén megvalósított, űrbe telepített detektor, de azt gondolom, az LHC hosszú távon univerzálisabb, produktívabb, rugalmasabb, és talán olcsóbb. Egy repkedő rendszer élettartama jó eséllyel korlátozottabb, mint egy fix telepítésűé, a szervizelése, korszerűsítése stb. nehézkesebb, s ha a kísérlet az űrbe merészkedik, akkor finanszírozási oldalról jó eséllyel meg kell küzdeni más programokkal, lévén ha csak ISS költségű, akkor is egy fél Mars-utazás áráról beszélünk. (Gondoljunk bele, egy, a 2008-ashoz hasonló jellegű meghibásodás után valószínűleg még éppen azon lamentálnának, legyen-e szervizmisszió, vagy sem, lásd Hubble.)

    Összességében az a véleményem az ötletről, mint a napenergiáról: vannak területek, ahol kihasználható a létezése, de pillanatnyilag vannak nála megfelelőbb megoldások.