• kvp
    #81
    "Nem nézte meg, hogy hány ezer TONNA az egyik detektor? Majd biztos Zeusz isten viszi fel LEO pályára és tartja is ott. Az egyéb tényezőkről nem is beszélve. Az űrben rikták töréntik pont olyan üzközés amit el szeretnének érni az LHC-ban."

    A vicc a dologban az, hogy az eredeti tervek egy atlagos ISS modul meretu detektorrol szoltak es ez kb. realisan az urbe juttathato lett volna. Az LHC torteneteben valahol meg le is irjak hogy miert igy alakult ahogy. Az urben eleg gyakori az LHC-ban osszehozott energiaszint, csak a reszecskek nem kozel 0 sebessegel haladnak az utkozes utan. Igy egy detektor egy szeletevel is ugyanazt az eredmenyt lehet elerni, csak hosszabb ido alatt, de tobb utkozest vizsgalva.

    Nem mondom, hogy a CERN-nek nincsennek jo eredmenyei, csak azt, hogy olcsobb lett volna az ISS-re telepitett muszerrel megoldani az egeszet, meg akkor is ha tobb ido kellett volna a kutatas eredmenyessegehez. Egyszeruen arrol van szo, hogy egy detektornak nem kell oriasinak lennie, ha van ido tobb merest vegezni. (ez kb. ugyanaz az eset amikor egy scanner soronkent olvassa be az oldalt a helyett, hogy fotot keszitene rola, az eredmeny ugyanaz, pedig a scanner szenzorainak szama a toredeke a foto keszitesehez szuksegesnek)

    Peldaul ez kepes kivaltani az alice-t (alig 7 tonna):
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_Magnetic_Spectrometer
    Tehat ezt (joval nagyobb es nehezebb, 10 ezer tonna):
    http://en.wikipedia.org/wiki/A_Large_Ion_Collider_Experiment