• bvalek2
    #141
    Igazad lehet, végül is a több lehetséges kimenetelből nem következik, hogy mi döntjük el hogy mi történik. Viszont mivel a kiválasztás véletlenszerűen történik, ezért a viselkedésünk sem determinált lesz, hanem szintén véletlenszerű. Na most valamennyire még is csak képesek vagyunk szabályozni hogy mi történik, mert ide sem egy random karaktersort írtam, hanem értelmes szöveget (remélem ).

    Ahogy a részecskék alkotta rendszerek bonyolódnak, minőségileg új tulajdonságaik lesznek, ezek egyike a kvázi-determináltság, sok részecske statisztikai viselkedése gond nélkül megjósolható. De még egyszerűbb példa a hőmérséklet, ami egy olyan fizikai tulajdonság, amivel egyes részecskék nem rendelkeznek (az egész több mint a részek összege), de néhány ezer már igen, és ez nem csak egy egyszerű statisztikai mérőszám. A rendszer hőmérséklete egy hozzáadott, minőségileg új ok, ami determinálni tudja a rendszer jövőjét.

    Ha jól értem azt írtad, hogy a szabad akaratú döntés olyan, mintha kívülről avatkoznánk be egy rendszerbe, mert a hatás eredete nem a rendszeren belüli állapotok eredménye. De talán csak annyi történik, hogy a részecskerendszer (mint az ember) bonyolultsága egy ponton túl a döntésképesség új minőségével gazdagodik.