szombi#45
Nem vagyok reaktorfizikus meg mérnök, de lényegében azt írtad le amire én gondoltam.
A reaktortartályt körülvevő medence(Pakson a hermetikusan lezárt tér) egy olyan zóna ahol a primerköri csőtörést és működésben lévő reaktort kivéve a sugárzás elenyésző, és akár a karbantartó személyzet is beteheti a lábát.
Ennek elárasztása a reaktortartályt valóban hűti, de ha hozzávesszük még a reaktorcsarnokban lévő vízzel elárasztható teret is, ez a mennyiség nem elegendő arra hogy addig hűtse amíg a "láncreakció melléktermékei fűtenek", ami körülbelül 2-3 hét, ráadásul ekkora víztömeg valószínűleg nincs a közelben abban a magasságban ahol a reaktortartály megtalálható. Ott a Duna, de az kicsit mélyebben van.
Képzelj el egy valószínűtlen forgatókönyvet: 10-es erősségű földrengés, mind a 4 reaktor leáll, megszűnik a villamosenergia-ellátás(kidől pár oszlop).
- 1: A Duna leapad, mert beszivárog a törésvonalba ahol a földrengés keletkezett
- 2: Megsérülnek a dízelgenerátorok amelyek a hűtést oldanák meg a villamosenergia-szolgáltatás kiiktatása esetén
A kettő közül bármelyik a Fukushima-i katasztrófához hasonló helyzetet idézne elő, amire a tervezőkek még akkor oda kellene figyelniük ha az elkövetkezendő 1 millió évben ilyen NEM FOG MEGTÖRTÉNNI.
A sötétzöldek meg menjenek Afrikába kecskét tenyészteni, és ne a mérnökök munkáját nehezítsék, elég gondjuk van így is.