• NEXUS6
    #47
    Jó csak éppen '20 körül megjósolták, hogy valszeg van olyan részecske, hogy neutron, 30-ban kimutatták, 33-ban felmerült a láncreakció lehetősége, amit olyan 38-környékén bizonyítottak. 42-ben kísérleti alkalmazás 45-re, az atombomba személyében már technikai eszköz volt, kb rá 5 évre már energiatermelésre kezdték használni.
    Ez 30 év.

    A kvarkelméletet, mint a modern részecskefizika egyik alapkövét olyan '64-ben fektették le, de nem igazán látszik semmi olyan konkrét technikai alkalmazás, ami a háború után született részecskefizika eredményezett volna, és olyan jelentős hatással bírna, mint a nukleáris energia.
    Persze ezek az energiák már sokkal nagyobb, költségesebb berendezéseket igényelnek, mint a 30-as évek kísérletei. De elvileg a gazdaságunk, a lehetőségeink is exponenciálisan növekszenek, többé kevésbé.

    Szóval hol a hiba?
    Az elméletben, vagy abban, hogy még több pénzt kéne ebbe a kutatásba fektetni?
    OK, nem fektettünk elég pénzt sem, talán ez is igaz. Az USA nagy részecskegyorsítóját, ami az LHC-t is lepipálta volna 10 évvel korábban, félkész állapotban törölték. Ez igaz.
    De ha megépítik, ha a részecskefizikusok megkapják a játékszerüket az eddigi modellekből következően milyen technikai eszközöket tudunk építeni, ami alapvetően, a befektetett hatalmas pénzekhez mérhető mértékben változtatja meg az életünket, a politikai erőviszonyokat, mindent?

    Valójában a politikusok csak kiegyenlítették, kiegyenlítik a mérleg másik serpenyőjében levő dolgokat, amikor pénzeket nem adnak meg, elvonnak erről a területről.
    Egy szinten ez persze a politikusok szégyene, mert ugye mi lett volna ha Kolumbuszt nem támogatják? De Kolumbusz támogatása mellett viszont nagyon sok mindenkit nem támogattak, akikből nem lett senki, és nem véletlenül, pedig mondjuk aranyat akartak volna csinálni az alkimista műhelyükben, ami akkoriban egy nagyon is elfogadott foglalkozás volt. A királyok egy része támogatta is, mások meg nem.

    Szóval röviden, nem csúszott-e át ez a dolog valami olyan irányba, ami régebben az alkímia is volt, ahol persze csináltak kísérleteket, voltak eredmények is, rengeteg pénzt költöttek rá, de azokat a dolgokat, alapelveket, amiket hirdettek, amire az egész rendszer épült végül soha nem tudták bizonyítani.