• Tetsuo
  #56
  Az alacsonyfogyasztasu laptopodat kirohogi minden angol tinedzser. Alap, hogy brutal cuccuk legyen, amit raadasul evente cserelnek. Egy angol haztartasban min 3 tv, egy hangrendszer, egy asztali PC, egy konzol, laptop allandoan be van kacsolva.. , meg a tobbi. Hajvasalo mar a fiuknal is alap. Az etel tobb mint fele kuka, bar igy is 3-4e kcal per nap, viz tobbszaz liter per nap/fo. USA kicsit durvabb. Franciak, Nemetek majdnem. Az atlagos energiafogyasztas/fo evrol evre no, ezt az LCD meg a LED-vilagitas, esetleg a kompakt fenycsovek bevezetese nem nagyon mersekeli.

  Napkollektor, alap kene hogy legyen minden haz tetejen. Napelemes akksitolto mobil eszkozokhoz. Szelgenerator minden kertbe, szivattyuzni a helyi kutbol.
  Vizek lokalis ujrafelhasznalasa, jol tajolt es hasznos legaramlasu epuletek epitese, geotermikus energia peldamutato felhasznalasa (elvegre Magyarorszag kiemelkedo adottsagu ebbol a szempontbol is), hocserelok stb, okos felhasznalasa. Nadgyokeres viztisztitok faluszintu hasznalata.

  A folyok, foldek szennyezese, rongalasa komolyabb buntetest vonna maga utan, eleve komolyabban adozik az, akinek a haza nem jol van szigetelve, nagyfogyasztasu autoja van stb.

  Ezek eros allami tamogatasa, ilyeniranyu K+F nagyon magas szintu finanszirozasa alap kell hogy legyen, hiszen az allam egyik legfontosabb erdeke, hogy ellasuk magunkat, vagy nem?! Persze, tudom, hogy nem; De csak igy uszhatnank meg a varhato bedolest. Alapveto lenne meg a lakossag oktatasa, a median keresztul pl. de iskolaban is. Ilyen iranyu torvenyek kellenenek, de fontosabbak a buzik jogai es a milliardosok mosdatasa.
  (En meg az egeszsegre karosabb eteleket is megadoztatnam, mert ugye betegellatas, munkeroveszteseg stb. pl a cukrot. :)

  Okofalu nagyon jo, csak bolygoszinten 7mrd emberrel nem mukodne soha. A metropoliszok (nem csak a nyomortelepszintu Mexikovaros vagy Sao Paulo, Uj-Delhi (v Mumbai), hanem a legfejlettebb New York es Tokyo (magyarul Tokio? de akkor Nyújork :)) sem lenne kepes atallni soha, nincs hely korulottuk a sokmillio embernek es azok (akar csokkentett) okologiai labnyomanak.
  Nincs is annyi termofold a globuszon, hogy mindenkit fullosan ellason elelmiszerrel. Fullos, ertsd: haztaji.
  A monokulturas novenytermesztes meg a messzirol szallitott hajon kenyszererett gyumolcsok, zoldsegek a tapanyagokat sem tartalmazzak, amit kene, amellett hogy sok merget pedig igen. A varosi kaja meg eleve muanyag.
  Pl. a McDonald's hamburgereiben levo marhahus marhai SOHA nem lattak zold fuvet! Feherjetappal etetik oket zsufolt karamokban, aminek a terulete igy is sokat foglal a termeszet elol.. antibiotikummal meg hormonokkal nyomjak oket folyamatosan, hogy ne betegedjenek meg es nojenek gyorsan.
  Az amerikaiak vereben rengeteg toxin kimutathato ami a fast food-dal kerult a szervezetbe. A modernkori betegsegeket persze nem hozzak ossze veluk a nem objektiv tudomanyos intezetek. Fuggetlen tudomanyos intezet (foleg amerikaban) nincs is. A sok viselkedeszavar, figyelemhiany meg egyeb neurotipusu modern betegsegek, a vitamin es asvanyianyaghianybol eredo borbetegsegek, rakos betegsegek, hormonproblemak, ivarsejtszam problemak..
  A nagyvallalatok amik az eztraprofitnak a novekedeseert harcolnak, siman atgazolnak johiszemu tudosokon vagy egyszeru fogyasztok millioin. Leszarjak oket, csak a TOBB PROFIT erdekli oket, mert ilyen a rendszer.
  Igy epul fel jelen tarsadalmunk.

  Mindenki a kicsinyes erdekeit nezi. A sajat zsebet, politikusok es vallalatvezetok vagy a vallalat reszvenyesei. Mind egymast fizetik le, lobbiznak v sz*pjak egymast, hogy megtobb milliardjuk legyen, mig a Fold 7 milliard lakosabol 1,5 milliard naponta szomjazik, az emberiseg felenek 2,5 dollar a napi vasarlokapacitasa.