• lapaleves
  #53
  basszus előbb elbuktam egy oldalnyi szöveget. zanzában újra:

  780g integrált és lv athlon x2, notivinyó = 40w, ebből 10w a táp.
  lv c2d notebook idle kikapcsolt panellel = 6.3w, + 2w a táp + 2w a panel. 17w-ból jáccik le 720p-t (nem gyorsítva, cpu-ból).

  800 meg 1000w gép továbbra sincs.

  stirling sztem nem = dugattyúk. az utóbbinál illeszkedés és olajfilm van, szerintem leküzdhetetlen ellenállás egy atmoszférikus gépnek. ahogy tudom a parabolás stirlingekben ide-oda járó kapszula van, de ott körülötte a levegőnek áramolnia kell. nekem nem triviális a hosszú élettartam. nem véletlen nincs mindenkinek otthon házi készítésű.

  a vízhűtést csak azért említem, mert szerintem a 2nm tányérból kijövő 2kw-ot megint nem egyszerű lehűteni, pontosabban a magas delta t-t fennartani. meg lehet nézni jutunon nitrozil stirlingjeit, nagyságrendi teljesítménybeli különbség van a hűtetlen és a folyó vízzel hűtött megoldások közt.

  nyilván lehet vízmelegítésre is használni. lehet csak behaluzom, de mintha valamelyik stirling-telepen is mintha klímagázzal vagy hasonlóval hűtenének. még mindig azt mondom a gőzgép is reális lenne csomó alkalmazási területen, koncentrált napfénynél.

  egyébként gondoltam arra, hogy lehetne csőkígyót ragasztani a napelem hátuljára, annak úgyis a meleg az egyetlen ellensége. a jég annyira nem, mert 4mm edzett üveget 40 fokos szögben nem egyszerű megtörni. szerintem a koli vákuumcsöve hamarabb törne, de rendkívül egyszerű: lakásbiztosítás. télen a jég súlya alatt leszakad a távvezeték és 2 napig nincs se áram, se fűtés.

  @Tetsuo: szerintem mindegy a hatásfok, mert az otthoni igényeket kielégítő napkoli + elem elfér a tetőn. vagy hogy mást ne mondjak a panelház oldalán. nem feltétlen kell szilícium panelben gondolkodni. vannak vékonyfilmes cuccok is.

  ha tényleg lenne egy piaci felfutás nefélj gyorsan előhúznának pár félrerakott technológiát a sublótból. szóval én nem paráznék az elfogyó nyersanyagok miatt. lcd-s cuccokat se veszel, hogy a jövő generációjának ne hiányozzon? ha amíg van kristályos megveszed, akkor 25 évre le van a gond.

  nyilván az önfenntartást a kajával is meg kell oldani. erre is vannak jópofa módszerek, mint pl a forest gardening. természetes életközösség, aminek minden tagja ehető. gyakorlatila egy bozótos, amiben a növények egymás kárára nőnek, nem hagyva helyet a gaznak. nálunk ennek kapcsán be lett pl vezetve, hogy nem ehető növényre többet nem költünk.

  nyilván a kertet használók piszkának komposztálása nem egyszerű, de lásd jutub --> komposztvéce. a kajához a legfontosabb a víz, ott kell okosnak lenni. mindent begyűjteni, csepegtetve öntözni, a napelem meddő teljesítményét kis pumpával lekötni, esetleg vízkiemelés vízhűtött stirlinggel. vannak erre is nemzetközi civil összefogások.

  van már sok ökofalu, ahol közelítenek az önfenntartáshoz, szóval a technológia adott. a baj a fejünkben van, mert egy kifordított világban nőttünk fel és nem ismerünk mást.