• Tetsuo
  #52
  En ugy gondolom, hogy a sziliciumegykristalyos v akar polys napelemnek a hatasfoka egyelore szar, valszeg ezutan sem lehet sokkal jobb, mert ahhoz mar mas toresmutatoju es szerkezetu anyagok kellenek. A sziliciumos technologiat mar nem lehet fokozni, legalabbis ugy nez ki.
  A tobbszintes napelemek, amik kulonbozo spektrumokat mas retegben hasznositanak, ott eleg sok ritka es kornyezetszennyezo anyagot hasznalnak fel, az alabb belinkelt adatok szerint pl. a legtobb ilyen alapanyag 15-20 ev mulva atlepi a kitermelesi csucsot es meg nem szamitottunk a napelemgyartas robbanasat, amire ugye kene nekunk.

  A jelenlegi elektromos tavvezetekrendszerek energiakontrollja mar nehany nem tervezett szazalekos valtozasnal is osszeomolhat. Egy darabig az automata kapcsolgat, le meg fel, kulonbozo eromublokkokat, generatorokat, szakaszokat, de a rendszer nem olyan rugalmas, hogy kibirjon sok-sok rapszodikus ossze-vissza kapcsolgato kisebb-nagyobb generatort, raadasul ezen kikapcsolasok nem is veletlenszeruen oszlanak el, hanem ha nincs szel, akkor a kornyeken nincs, ha vihar van, akkor az egesz kornyeken az van, ha sotet van (pl ejjel) akkor a kornyeken is. ;) Ezek hatalmas ingadozasok, amit jelenleg nincs olyan energetikai rendszer ami stabilan tudna ezt kontrollalani.
  Egyeni megoldasokban lehet gondolkodni, de az nem valtja ki a halozatot. Hiszen sok esetben nem lehet megoldani egyeni modon a teljes energiaellatast, raadasul kozepuletek stb.. amugyis az ipariparkok, lakoepuletek, mindet ujra kene epiteni, mashova stb.. joval nagyobb teruletet elfoglalva a kornyezetbol persze.
  A halozatos rendszer eleve koltsegkimelobb (nyersanyag es mas eroforras-kimelo).
  Jelenleg az energia tarolasara NINCS UNIVERZALIS MODSZER. Olomakksit sem lehet mindehova telepiteni, kulonben is haztombnyi telepek kellenenek egy-egy gyar melle pl. A viztarozo egy jo energiatarolo, de sajnos nem mindenhol kivitelezheto es sok esetben mar nem olyan gazdasagos..

  Az egyik topikban vki kiszamolta hany ampernek kell folynia a vezeteken, ha egy normalis teljesitmenyu autot szeretnenk feltolteni egy tankolas ideje alatt es ehhez olnyi vastagsagu kabelre lenne szukseg.. :) Hol birna ezt ki egy egyeni lakas energiarendszere?

  En ugy latom, hogy mindenkeppen kozponti rendszer kell, amit egyeni rendszerek egeszitenek ki, de az egyeni rendszerek nincsenek osszekottetesben a halozattal.
  A nagy baj az, hogy 7milliard ember el a foldon es meg tobb lesz, ugy fogyasztva a kulonfele eroforrasokat mint a saskahad a leveleket.
  A tarsadalmunk alapvetoen pazarlo, erre van berendezkedve, a gazdasagunk pedig novekedesre epul, ha nem no, akkor csod.. kesz. Ez a mukodese ez a szemlelete ezt adja at a kovetkezo nemzedeknek is.. egyelore nem latszik megoldas.

  A kornyezetunket ugy pusztitjuk, hogy hamarosan a bioszfera osszeomlik, legalabbis az embert ellato resze nem lesz kepes ellatni az emberiseget tobbet pl. elelemmel. Az elovilag vagy Gaia ennel sokkal erosebb, tul fogjak elni, de az emberek tobbsege nem. Jelenleg a tenyek ezt a jovot mutatjak, hiaba lenne hatekonyabb napelem.