• lapaleves
    #45
    annyival nem fogyasztanak kevesebbet. nekem az lcd annyit eszik (130w) nagy fényerőn, mint a crt. oké, az új ledesek ennek a felét.

    a számítógép az jogos, de ez is relatív. a 350mhz-s dell desktop megvolt 30-35w idle, a 2,5ghz pentium 4 meg megcsinált 80w-ot. persze azóta eltelt jópár év, de "nagy" asztali gépben 40w alá még most sem nagyon lehet menni. ami itt jelentős lehet, az a notebook, az elvan panellel együtt 15w-ból, míg egy interált kétmagos asztali is 40w + 20w képernyő.

    a nagygépek szerintem sokat nem fejlődtek. a 16 éves, felső-középkat mosógépem még mindig csak 15%-kal eszik többet, mint az A+ (tehát nem A) kategória felső határa. ha napkoliról menne a meleg vize, akkor mínusz 1/3 energia, bőven A+++.

    viszont: pár éve nem volt 20w standby upc settopbox, élből 6-700 huf / hó. nem is döglöttünk a facebuk előtt órákat, alig volt klíma, stb.. egy szó, mint száz: biztosan növekszik az átlagos otthoni energiaigény is.

    a stirling szerintem szuboptimális ahol nem jó a hűtés, meg amennyire tudom elég komoly precizitással kell összerakni is. nem tenném rá a nyakam, hogy 10 évig bírja. egyébként láttam 1,5m2 parabolával, követéssel, x teljesítménnyel 5 milláért. csak már nem vágom hol. a stirling tipikusan jó lenne viszont vízkiemelésre, többszörözné a hűtés hatékonyságát.