• lapaleves
    #35
    jól látom, hogy beraktál egy csomó linket a semmiről? ezek közül melyik részletezi a napelem előállításának környezetterhelését?

    az hogy elfogy majd / korlátozza majd senkit nem érdekel. az olajjal se spórol senki mert jaj elfogy. mindemellett a nyersanyag-exportot korlátozza, nem az abból készített dolgokat, ugye megvan a különbség.

    sokadszorra írom le, hogy az ólomakksi 100%-ban újrahasznosítható.

    az, hogy szerinted max 15%, az egy dolog. kettőnk közül egyikünk hasraütéssel számol, én meg adatgyűjtés alapján.

    mind a napelemes, mind a napkollektoros rendszerek alkalmasak a napon belüli (felhő) és a pár napos (melegfront) kiesések kezelésére.

    télen meg lehet fával fűteni, amire ha elég teg-t kapcsolsz 100% hatásfokkal van elektromosságod. egy harmaddal drágább, mint a napelem, szóval nem képtelen ára van.

    a (házon belüli kábelek) vastagsága relatív. ugyanaz a téma, mint a gépeknél: mindenki szarik a veszteségre. számold ki, hogy egy 2000w porszívó a 40m (2 x 9m lengő + 2 x 11m falban az óráig) 1.5mm2 szabvány kábelén mennyi veszteséged van 220v esetén is. a több tucat w-ot, amit ott kidobsz nem szabadna kidobnod.

    gerincvezetéknek a házon belül elég egy 10mm2, még akkor is ha 12v-os rendszert csinálsz. ebből 100m kerül 20e forintba, nekem a teljes kábelezés után még maradt. a mosógéphez úgyis inverter megy, persze ettől függetlenül nem árthat oda sem egy 2,5mm2 betáp.

    senki nem mondta, hogy a központi áramtermelés a nyerő, a tömegközlekedést se szeressük annyira.