• lapaleves
    #21
    mindig elkeseredek mekkora sötétség uralkodik a témában, urbánlegendek alapján okosítanak a népek.

    600w? nem. merőleges beesésnél 1040w. az egyenlítőn is, meg nálunk is. télen is meg nyáron is. napállandó.

    a kristályos napelem hatásfoka 15% körüli, azaz 1 m2-ből 150w maximum jön ki, feltéve, hogy van fogyasztó, vagy tölthető akksi vagy visszatáplálás.

    az energiát ólomakksiban lehet tárolni, teljes mértékben újrahasznosítható.

    "bukott erőműtechnika" - én csak annyit tudok erre mondani, hogy a második olyan dolog, amivel az ember másoktól függetlenül tud használható elektromos áramot előállítani, a dinamó. ezzel kifújt.

    akinek a 150w / nm kevés, annak sokat fogyasztanak a gépei. esetleg meg lehet próbálni bringával átlagosan 100w-ot csinálni reggel napkeltétől úgy délután 4-ig. a 100w az a kemény fizikai munka teljesítménye. egyből nem olyan kevés a 150w.

    200-800w számítógép? hát persze. a sokmagos, sokvga-s csúcsgépek maxon hajtva esetleg 300w körül, az átlag desktop mondjuk 80-100 w internet közben. de meg lehet 9w-ból is core desktop gépet csinálni, meg 8w notebookot.

    "maga a napelem gyártása is erősen környezetszennyező" - erre egyrészt linket kérek valami összehasonlítással, mert urbán legend. másrészt meg lehet nézni egy ilyen panelt. a világ legprimitívebb szerkezete. üveglap, alu keret meg pár deka szilícium. nem ettől fogy az amazonas, mégha ritka nyersanyagokról is van szó.

    meg amikor lcd-t meg cpu-t kellett venni senkise háborgott, hogy hű hát ehhez a frincfranciumot nagyon sokat kő bányászni. esetleg el lehet gondolkodni, hogy a használt gumikat előszeretettel égetik el cementművekben, amiből aztán atomerőmű készül. nem az atom ellen, csak ha már szóba került.