Én nem vagyok az atomenergia ellen, viszont Fukusimával kapcsolatban azért néhányan szerintem kicsit alábecsülik a veszélyét a környezetbe kikerült sugárzásnak. A jód, rövid felezési ideje miatt nem lett volna akkora probléma, de mostmár céziumot is határérték felett mértek Fukusima környékén, ami viszont bőven lesz ideje szétterjedni. Persze ez szétszóródik, és így bőven egészségügyi határérték alá fog kerülni.
Namost amennyire én tudom, van egy jól látható sugárbetegség, ami kimutatható pl. vérben is, tüneteket is mutat (fehérjeszám csökkenés, és a sugárzási szint növekedésével egyre magasabb láncreakció, szervek károsodása, halál).
És van az "egyszerűbb" hatása, amikor kevés mennyiség bomlik, viszont károsítja a sejtben levő DNS -t, de sikerül a sejtet nem elpusztítani, és az szépen elkezd osztódni -> danagat vagy rák.
Ami érdekesség, hogy a jóval kevesebb mennyiségű radon (ami gyakorlatilag mindenhol megtalálható) jelentős százalékban okoz rákot. Persze ennek is jelentősen növeljük az esélyét bizonyos dolgokkal, pl. dohányzás (a füst tartalma megtapad a tüdőben, pl. ezen sugárzó anyaogkkal együtt -> sajnos ez passzív dohányzás esetén is fennáll), illetve ritkán szellőztetett lakásokban nagyobb sűrűségben halmozódhat föl (télen veszélyes). És ehhez jön hozzá az, ami most kiszabadult Fukusimából, ráadásul ezek belekerülnek a táplálékba, levegőbe, és szintén belül tudnak felbomlani, növelve az esélyeit és gyakoriságát is a ráknak. Ráadásul pont a szervekbe kerül.
Tehát jó dolog, hogy egészségügyi határérték alatt van, de így is elég sok embert fog megbetegíteni.
Tudom egyébként, az emberi szervezetben (kálium60) is meg amúgy is sok sugárzó anyag van, de ez plusszba jön hozzá. A kozmikus sugárzást is megemlítettétek jópárszor, de az szerintem nem igazán jut be a szervezetbe.