Lucy in the Sky#55
@Omega - a te kommented megadta az alaphangot az én személyes monológomhoz, ennyi és nem több, kérlek ne vedd magadra :)
1. na ezt mégiscsak vedd magadra, ez sokminden de nem egy "enyhe baleset", ahogy most állnak a dolgok ez itt Csernobil után második a nukleáris balesetek ranglétráján, és még messze a vége - ez nem vészmadárkodás, én szeretném a legjobban a happyendet látni ennek a sztorinak a végén, de perpill nagyon rezeg a léc, az instabil atommagok mellett lassan szivárognak a hírek is a "probléma" valódi méretéről, sajnos elég lehangoló amit itt-ott összeolvasok..
2. ..mindazonáltal egyetértünk abban, hogy az atomenergia - ha már felfedezték ezek a Szilárdék - nélkülözhetetlen lesz az előrelátható jövőben, amikoris a jelenlegi források szép lassan elapadnak. Feltéve..
3. ..HA nem hiszünk az olyan őrülteknek akik 10-20 év távlatában az elapadó energia- és élelemforrásokkal összefüggésben mindenféle csúnya dolgokat vizionálnak (pláne ha jelen eset apropóján lefújják az atomprogramokat világszerte), kilátásba helyezve a globális éhínség / globális háború sugarú körön belül szóbajöhető végtelen lehetőségek egész garmadáját (és jobban belegondolva ez a kör inkább egy fix pont; az ember nem szeret éhezni, tehát üt/vág/lő/mérgez/robbant aztán megeszi ami maradt - végtelen számú lehetőség redukálva egyre: éhezés és háború all-in-one), így manapság reaktort építeni, üzemeltetni, hulladékot tárolni szimpla öngyilkosság, hiszen egy földrengésnél jóval nagyobb kárt okozott már 60+ éve egy nagyobbacska bomba - nade azért ne higgyünk nekik..
4. ..mert mi optimisták vagyunk, és tudjuk hogy a mi (emberiség) mindenkori politikai elitünk roppant intelligens, felkészült emberekből áll (?), a fent említettek véletlenül sem történhetnek meg pont velünk (milyen elfuserált generáció lennénk már?), mindegyikük a szívén viseli a mi sorsunkat, minden egyes emberi lényért elmorzsolnának egy könnycseppet ha baja esne (??) - leszámítva azt a pár szerencsétlent akik most Fukushimában térdig gázolnak a gammasugárzásban, ők az elfogatható veszteség - business as usual.
5. Vissza az elejére, idézek valakit - "a több százezer évig (!) sugárzó atomhulladék káros hatásairól" értekező tanult kolléga figyelmébe ajánlom: 1 (azaz egy) évszázad alatt a CO2 kibocsátásnak hála elindítottunk egy érdekes folyamatot, nevezhetjük láncreakciónak is - G.F., nem, nem a barátnőd.. és nem az a legnagyobb baj hogy Hollandia száz év múlva víz alatt lesz, hanem hogy ez egy ilyen pozitív visszacsatolásos dolog, ömlik a milliárd éve megkötött metán a légkörbe a korábban soha meg nem olvadt talajokból + az óceánfenékről is, szóval úgy állunk hogy a párszázezer év helyett a párszáz évre vonatkozó jóslatok sem túl ígéretesek mind az emberi fajra, mind a földi élővilág egészére nézve - így ha nem lesz néhány igazán komoly és lényeges tudományos-technológiai áttörés, ami segít megzabolázni az elszabadult erőket, hát, tudjátok.. Game Over. Mi még csak lebarnulunk, az onokák viszont ropogósra sülnek, vagy megeszik egymást. Vagy mindkettő.
Csak ismételni tudom az előttem szólót, aki az egész huszadik századot egy mondatba sürítette:
Ennyi kockázat kell az életbe.