#32"Közben nem csak gyorsításnál fogyaszt, hanem menet közben folyamatosan le kell küzdeni a légellenállást, gördülési ellenállást, megy a fényszóró, légkondi, hifi etc."
Még véletlenül sem áll szándékomban kötekedni, de nem gondolod, hogy kissé a földtől elrugaszkodottan gondolkodunk néhány dologban? A fő probléma az energiaválság. Nem azért akarnak átállni az emberek alternatív forrásokra, mert ez most az úri passziójuk, hanem mert a kőolaj és földgázkészletek nagyon fogyóban vannak. Nem lehetne akkor az igényekből is lejjebb engedni? Amint tegnap megjegyeztem: nem kell, hogy az autó 400 lóerős legyen. Elég a 40 is. Légkondi és hifi sem szükséges ahhoz, hogy A-ból B-be gyorsan eljuttasson minket a jármű, amelynek ez a legfőbb és a legelső célja. Különben is, a légkondi ártalmas az egészségre, a hifi pedig elvonja a figyelmünket a vezetéstől. Ha már spórolni kell mindenképpen, akkor pont ezek a csicsák kerüljenek ki elsőként. Nem nélkülözhetetlenek. Értem én, hogy a megszokás nagy úr, de ha az lesz a választás, hogy vagy szekér, vagy kis tudású autó, akkor az utóbbi marad. Az emberek nem fognak visszatérni a szekerekhez, és a mai világban megvalósíthatatlan is lenne ez a fajta közlekedés.
Én inkább arra hajlanék, hogy ha már egyrészt energiaválság van, meg óvni kell a környezetet is, akkor amellett kardoskodnék, hogy egy autó akkor vegyen részt a zsúfolt forgalomban, ha az tele van! A nagyvárosokban világszerte állandóan dugó van, miközben minden autóban egy személy utazik. Na, ez az igazi luxus. Ez alól csak az adhatna felmentést, ha a közlekedés másként nem oldható meg. Pl vidéki kisvárosban nincs olyan, hogy tömegközlekedés. Igaz az is, hogy ezekben a kisvárosokban egy-egy kerékpár is elég a közlekedéshez, de a kényelmesebbek egyre többen járnak felénk is elektro-biciklivel. Autóval meg csak akkor, ha az egész család megy. Egy megyeszékhelyen, pl Nyíregyházán 10-15 percenként indulnak buszok mindenfelé. Ott már van tömegközlekedés. Ha csak apunak kell mennie, akkor üljön fel a buszra.
Lehet, hogy kicsit demagóg vagyok, de ezt én így gondolom és vallom. Persze tudom, hogy az emberek annál sokkal kicsinyesebbek, mintsem ezt megtennék.