Akusztikai szórakoztató elektronika
-
akkor nem figyeltél 
de semmi baj, pótoljuk a hiányosságot
most az eddigiekhez képest más szemszögből..
hi-fi szabvány. din 45 500.
ezeket a fogalmakat talán már ismeritek
(hangtörténelem by zephyr)
1917. megalakul a nadi (a német ipar szabványügyi bizottsága.)
1926. cégátnevezés. új név: dns. (német szabványügyi bizottság.)
innentől már nem csak az ipari, hanem polgári szabványügyekkel is foglalkoznak. és már egész európában.)
1973-ban pár technikus és fizikus összedugta a fejét, és megalkotja a din szabványt azon belől is ezt a ránk vonatkozó 45 500-ast
(két évvel később, 75-ben újra névváltozást jegyez be a cég, immáron
deutsches institut für normung, azaz német szabványügyi hivatal névvel. innen a mostani "din" rövidítés.)
szóval maga a szabvány naon egyszerű:
"olyan hangtechnikai berendezések csoportja, ami az emberi hallástartományon belül, a lehető legkisebb mértékű zajt és torzítást reprodukálja."
ennyi. lehet hozzátenni, vagy szépíteni, de ennyi
a ma ismert adatok fényében, ez a tartomány az egészséges fiataloknál 20 - 20.000 hz-ig tart. elméletben
a szomorú tény pedig az, hogy a ma élő felnőtt emberek többségének a hallása rendkívül rossz. soxor alig éri el a 15 khz-et (15.000 hz-et) is a magas hangtartományban.
amikor a hi-fikkel kezdtem foglalkozni, érdekes dologra lettem figyelmes. jocó nevű barátomnál jártam. a srác technics fan volt, már akkoriban is. minden technics: cd pörgető, erölködő, kétkazettás magnókazis deck, és a hangfalak xintén.
beállítás: flat. azaz, bass 0. treble 0. loudness off.
mindíg mindent így hallgatott. azt mondta, neki ez így pont jó, és nem is xereti más beállításban hallgatni. nem xólt rosszul, de..
1 megyével és 1 várossal és 1 héttel odébb, zsolesz haweromnál jártam.
srác pioneer fan. ő már durvábban nyomta. jocóval és az ő 2x40 wattos technics dobozaival ellentétben, itt már 2x150-es pájók dübögtek. xó xerint
nála minden pájó. hasonló kép fogadott, ha a szobájába léptél:
itt zsolesznál azonban már használva voltak a basszus és magas potik.
nem is akármilyen mértékben. a basszus úgy vágott mellbe, hogy azt hittem tankkal lövöldöznek a közelben
a magas hangokról ódákat zenghetnék. olyan hangokat hallottam + felcsendülni 1-1 általam is ismert zenében, amiket eddig még sosem.
lényeg a lényeg: ezért adtam a hi-fi elnevezést a totyiknak.
a hi-fi szabvány sokmindent betakar:
standard, midi, mini és néha még 1-1 mikro hi-fit is.
persze más téma a high end, vagy épp az audiofil szekció.
ha van hozzáfűzni való, hallgatom. ha nincs, mehetünk tovább..
hosszú még az út és remélem végtelen is a hi-fik világában.
zephyr retiring 2011. hi-fi choice totyik. 196.sz. hsz.
u.i. véleményem xerint (és sok más egyéb szakértő xerint is)
a high end is megérett egy új szabvány bevezetésére.
ma már általánosan elterjedt a 96 khz/24 bit mintavételezés használata.
nem is beszélve a hdcd és az sacd-ről. sőt találkoztam hsacd vagyis hybrid super audio cd szabvánnyal is. de ez már a hd világa...