Hőszivattyúzás- elérhető alternatíva?
-
forrai #9 Az árambázisú hőszivattyú mindenütt, nálunk is elterjedt gyakorlat, hűtésre, fűtésre, hőszivattyúzásra. Hogy csak a splitteket említsem.
A hőbázisú jelenleg majdnem biztosan csak hűtésre szorítkozik, és csak olyan helyeken, ahol hulladék, vagy olcsó hő van (pld. blokkfűtőerőművek, és csak nagyobb teljesítményekre.)
Hőbázisú hőszivattyúzásról viszont nem hallottam, csak nagyon kivételesen. A Robur cégnek vannak például gáztüzelésü hőszivattyúi, néhány volt Magyarországon is.
De olyanokról, amelyek melegvízfűtésüek, és hőszivattyúznak is- nem hallottam még.
És ez az, amit furcsállok nagyon.
Úgy tűnik, senkinek se érdeke?
Arra ugyanis joggal hivatkoznak, hogy nagyon drága.
Ám annak csak az az oka, hogy valahogyan nem akarozik fejleszteni, tömeggyártani, terjeszteni...Miért?
Emlékezzünk a dicső szaratov hűtőszekrényre, amiről a T-34-est is mintázhatták- néhány még ma is szolgál.
Vagy tudunk e arról, hogy Magyarországon folyik a szállódai abszorpciós szobahűtőszekrények gyártása- azok ugyanis zajtalanok. Igaz, árammal, vagy gázzal fűtöttek azok is.
Szerintem nem mindenki örülne, ha olcsóbbak lennének. Hiszen lehetnének: az egész csak tartály + hőcserélő, kompresszor nuku.