Hőszivattyúzás- elérhető alternatíva?
  • forrai
    Kétségkivül, az "árambázisú" és "hőbázisú" fűtési és hűtési hőellátás saját terminológiám: a kor, (vagy a kór) hozta ki belőlem.
    Mert verseny indult el: a komresszoros hőszivattyúk sok helyen kiszorították már nálunk is az egyéb eljárásokat, arra is hivatkozva, hogy ők tisztábbak (mert a szemét máshol keletkezik.)
    Ausztriában pedig (egy konferencián nemrég rákérdeztem), csak megújulót és áramot akarnak látni a házakban.
    Szép törekvés, és valóban teljesítenek is.

Szóval:
    - Árambázisú, ha a körfolyamat árammal meghajtott eszközzel valósítható meg. (kompresszor, vagy az említett Peltier elem)

- Hőbázisú: ha a körfolyamat hő bevezetésével valósítható meg. (abszorber, adszorber)

Ez alapvető különbség, mivel a primer energiaforrást, annak hatékony hasznosítását érinti.

Ha a gázt előbb eltüzeljük erőműben, azután az áramot a helyszinre szállítjuk, akkor ~30% hasznosul, a többi a levegőt fűti, vagy a folyókat.
    Amikor levegő kazánról beszélnek, akkor mi csak arra gondolunk, hogy a hőszivattyú a levegőből von el, és hasznosít gőzt a lakásban! Pedig előbb arra kéne gondolnunk, hogy azt megelőzően meg az erőműben a levegőt, és a folyóvizeket fűti fel!
    Ha láttál Heller-Forgó hűtőtornyokat- azok igazi "levegő kazánok"!
    Ha ugyanazt a gázt viszont gázmotorban vagy hőszivattyúban égeted el, eleve nagy villamos hatásfok (35-45%) jelentkezik, és a hőt is hasznosíthatod.
    Nyáron abszorben, ez elterjedt, ezt nevezik trigenerációnak, ilyet terveztem én is.
    Mert a "tri" ez esetben a hőbázisú hűtést jelent.
    A 90oC melegvíz belép az abszorberbe, ami az elpárologtatónál 7oC hűtővizet ad ki.
    Az átvett hőt ~30 oC-on a hűtőtorony viszi el.

De láttam ugyanilyen adszorberes hűtőgépet is.
    A továbbiakban, ha van érdeklődés, elmagyarázom, hogy működnek, mi a különbség.
    Azt se bánnám, ha más tenné, de legalább is a kompresszorosét valaki más, kezdetben leírná.
    Tévedés ne essék: én is mindegyiket csak a maga helyén tartom jónak!