• remark #254
    Összegyűjtöm az eredeti reakciómból azokat a gondolatokat, amik szerintem megadják pár kérdésedre a választ.

1) Én meg nem azt írtam, hogy energia nélkül lehet élni, hanem azt, hogy ha csak az energiára koncentrálunk, akkor "irtózatos nyomor és mai ésszel elviselhetetlen életminőség" lesz itt. ---> Pont az lesz, ami ma van. Ha szerinted ez "életminőség", akkor élvezd!

2) Azért lettem "zöld", mert egyetértek azzal, hogy az energiafelhasználás problémák forrása (életminőség csökkenés) is lehet, és az energiafelhasználás csökkentése megoldás (életminőség növekedés) is lehet? Hát ha egyszer a saját életem kapcsán ezt látom, akkor mégis mit kellene csinálnom?

3) Ne az energia előállítás oldaláról próbáld meg szabályozni a kérdést, hanem az energia igény oldaláról! Mert jelenleg, mikor a birodalmak egymással való versenyéhez hasonlóan (tőlük tanulva, vagy általuk kényszerítve) az emberek is egymással versenyeznek az energiáért, és mindenki célja az, hogy neki több és több energia jusson (abszolút mértékben is, de egymáshoz képest mindenképp), addig teljesen mindegy milyen megoldással állsz elő és mennyi energiát bocsátasz a rendelkezésükre, az MINDIG KEVÉS LESZ, és ok arra, hogy az egyik birodalom hátba szúrja a másikat, és az egyik ember hátba szúrja a másikat. És ha valami negatívan hat az életminőségre, az egy ilyen légkör.

Konkrét példák is írtam arra a másfajta életre, amiről itt elvileg beszélgetünk:
    A gyógyszerek el nem fogyasztása révén javult az életminőségem. Energiát spórolok meg? Igen. Javult az életminőségem? Igen.
    Helyben (~Európában) termesztett nyers (értsd: nem, vagy csak kicsit feldolgozott) bio élelmiszereket fogyasztok, amitől javult az életminőségem. Energiát spórolok meg? Igen. Javult az életminőségem? Igen.

Én meggyőzhető vagyok, de akkor meg kell győzni, és nem mellébeszélni. (mellébeszélés pl. kiotói diktátumok összemosása a fegyverkezési versennyel)

Nem összemosás. A világ erőforrásokért egymással harcot folytató entitásokból áll. A harcot ösztönző erőnek szánják (=motiváció), és a harc formája az épp aktuális emberi látásmód függvénye. A kérdés ugye megint csak az, hogy mi a cél? Milyen cél elérésére vagyunk motiválva?

bár az érvelési technikád nem túl konkrét, ezt tekintsed visszajelzésnek

Köszönöm a visszajelzést. Az "érvelésem" lényege pont az, hogy rámutassak arra, hogy a konkrét tudományos és szakmai vita keretei nincsenek meghatározva. Arról én nem tehetek, hogy ezen keretek meghatározását egyikőtök se tartja fontosnak.

Tehát azok az emberek mivel fogják eltölteni a napjaikat?

Nem akarok részletesen válaszolni a felsorolásodra, csak emlékeztetnélek arra, hogy a JELENLEGI helyzet sem jobb annál, amit felvázolsz. Ezt nem értem, hogy te miért nem látod, és ezért nem értem, hogy miért nem érted azt, mikor azt mondom, hogy az energiafelhasználás (ami ma megtörténik) miért nem okoz törvényszerűen életszínvonal emelkedést.

Itt arra szeretnék utalni, hogy a ma általános "demokrácia" (ami sajnos társadalmi rendszer helyett egyre inkább az egymást gyűlölő csportok létrehozására és egymás ellen uszítására épülő puszta hatalomgyakorlási technikává aljasul, és az emberek jóléte helyett egyre inkább az emberek felhergelése saját jövőbeni érdekeik ellen) szóval a ma szentnek meghirdetett (legalábbis szavakban) demokrácia helyett alighanem valami más lesz. Ami a korábbi társadalmakban is volt.

Na látod, te is tudsz kritikát megfogalmazni! Tehát ma nincs minden rendben. Egymást gyűlölő csoportokat hoznak létre mesterségesen, és teljesen véletlenül az egymás gyűlölésével foglalatoskodó csoportok (lást: "sötétzöldek" vs. "tudományos-szkeptikusok") háta mögött csendben ellopják az erőforrásokat. Tehát a figyelemelterelés az pontosan arra szolgál, hogy az erőforrásokért vívott harcról elterelődjön a figyelem.
    Ha ilyen kritikát meg tudsz fogalmazni, akkor egyszerűen nem hiszem el, hogy semmit se látsz abból, amit én írok! Én még mindig meg vagyok győződve arról, hogy javarészt egyrõl beszélünk!

Tehát a következő kérdés: mik lesznek a majdani zöld világ lakóinak a céljai, vágyai, álmai, tervei, prioritási rendje?

Jobb kérdésem van: mi a mostani világ lakójának vágya, célja, álma? Megmondom: a kb. nagy semmi. A túlélés, a harc, ami harc azokért az energia-egységekért folyik, amiről a vitánk alapjában szól. Ha a harc kevésbé lenne elkeseredett, akkor kevésbé lenne pazarló is, így feleennyi energiaigény kielégíthetőségéről vitáznánk most itten.

Azért vagyunk, hogy egész életünkben dolgozzunk és zabáljunk? Hogy gyereket csináljunk és tömjük, hogy felnőjön és ő is gyereket csináljon és tömje hogy felnőjön?

Jó kérdés. Mert ha a válasz az, hogy NEM, akkor a MAI rendszernek véget kell vetni!

A technikai civilizáció megjelenésével olyasmi jelent meg a Földön (és a világegyetemben), ami addig nem volt. Valami, ami sokkal több mint egyszerű vegetálás generációkon keresztül.

A technikai civilizáció a mai formájában annyit tud, hogy globális méretekben erőlteti az emberekre az egyszerű vegetálást, immáron generációkon keresztül.

Lehet, hogy nem tudtam jól megfogalmazni. Aki ismeri ezt az érzést, az érti, aki meg nem ismeri, annak hiába is magyarázgatnám.

Lehet én se tudom jól megfogalmazni a gondolataimat. Aki látja hogy miről beszélek, az úgyis érti azt is amit leírok. ;-)