• Caro
    #220
    Már ne is haragudj, de nagyon bicskanyitogató amiket írsz.
    Még egyszer leírom: valamikor tervezték ezt az erőművet. Felkészítették természeti katasztrófákra. 40 éven keresztül voltak ott földrengések, voltak ott cunamik is. A mérnöki tervezés tette a dolgát, semmi probléma nem volt, egészen mostanáig.
    Mi a biztonságos? Ismerjük az atomerőművek működését? Igen, közel 70 éve. A reaktorfizika a fizika egyik a valóságot legjobban reprodukáló ága! A pontosság nagyságrend a következő: térelmélet 10^-9, reaktorfizika 10^-6, szilárdtestfizika 10^-3, plazmafizika 10^-1.
    Pontosan tudjuk hogy működnek. Gondolj bele, ha nem tudnánk egészen pontosan megmondani, akkor hogy sikerült volna összehozni '45-ben a három bombát? Az U-235-ös bomba működésében nagyon biztosak voltak, de ebből csak egy bombára való megfelelően tiszta hasadóanyagot tudtak összegyűjteni.
    A Pu-239-es már trükkösebb volt, ezért azt kipróbálták mielőtt ledobták (Trinity).
    Iszonyatosan fontos, hogy berobbantás előtt ne legyen kritikus, de a kompresszió hatására igen, és az effektív sokszorozási tényező minél nagyobb legyen.
    Tehát nyugodtan állíthatjuk, hogy a fizikának ez az ága 1945 óta ismert, és tökéletesen leírja a valóságot. Természetesen megjósolható volt ismereteink alapján, hogy mi fog történni az erőműben.
    A cirkónium oxidációjával kapcsolatban: Aszódinál termohidraulika vizsgán 3 olyan kritikus dolog van, amit ha nem tudsz, akkor garantáltan repülsz, ezek közül az egyik, hogy milyen hőmérsékleten kezdi el a cirkónium az oxigén megkötését és a hidrogén felszabadítását. Ezt nem most találta ki, évekkel ezelőtt jártam már hozzá, a jegyzetben is benne van. Tehát NAGYONIS ismertek hogy mik azok a határok, amiken belül kell maradni.
    Ami érthetetlen: minimális az információ a reaktorcsarnokban zajló dolgokról. Tegnap állítólag már volt világítás(!) az egyik irányítóteremben. Amit a földrengés és a szökőár nem vitt el, elvihette a robbanás, ezért nem fognak mindent egyből visszakapcsolni, nem akarják kockáztatni, hogy működő berendezéseket tegyenek tönkre, amiket aztán szintén ki kellene cserélni, ha pl. zárlat van valahol. Gondlom ezért nincs videókép sem a csarnok belsejéről. Talán még világítás sincs belül.
    Az sem úgy megy, hogy beküldünk egy robotot, mert ha felnyitnák a containmentet, akkor az összes radioaktív gőz kiszabadulna, az meg kinek lenne jó?
    A szennyeződés ellen elvileg 4 gát van: pasztilla (maga a kerámia), üzemanyag-pálca, reaktortartály, containment épület.
    A probléma ott lehet (ezt még nem tudjuk, de most már gyanítható), hogy a robbanások talán szerencsére nem a reaktortartályban, hanem a pihentető medencében keletkeztek, a kiégett fűtőelemeknél. Itt két gát hiányzik, hiszen nincs reaktortartály és a containmenten is kívül van (ennél a típusnál)! Ez mindenképpen tervezési hibának tekinthető, úgy gondolták annak idején, hogy csak a reaktorban lévő hasadóanyaggal lehet probléma, pedig ez nincs így. De 2003-ban Pakson is ugyanezt szívták be, mert ott is azt hitték, ha az üzemanyag a reaktoron kívül van, akkor nem is kell vele olyan szigorúan foglalkozni. Pedig de, az ugyanaz az üzemanyag, sőt még rosszabb, hiszen egy friss vagy alig használt fűtőelemben minimális szennyeződés van egy kiégetetthez képest, ami tele van vele.
    Ha 4 gát van, valószínűtlen, hogy ehhez hasonló kibocsátás történt volna.
    Csernobilban is csak kettő volt, üzemanyag és pálca, reaktortartály és containment ott nem volt.
    Egy telefon akksijában "félelmetes" 10 kJ energia tárolódik... Hajszárítás 10 másodpercig :) Amúgy vehetsz napelemes töltőt, AA/AAA akksikhoz is, van ilyen.
    Szerencsére egységesítik a telefonok töltőcsatlakozóját is.
    Tudod ez is olyan, mint amikor egy programozó nekiáll profiler nélkül optimalizálni. Mindig azt hiszi, tudja hol megy el a gépidő, aztán a profiler megmutatja, hogy valójában hol megy el, és jön a döbbenet, hogy egyáltalán nem ott, ahol ő számította.
    Értsd: addig felesleges telefontöltőkkel szivatni magunkat, ameddig sok-sok nagyságrenddel többet lehetne megtakarítani máshol. Akár csak annyival, hogy megváltoztatnak valamilyen törvényt. Pl. szerintem éjfél után a közvilágítás felét, de akár egészét nyugodtan le lehetne kapcsolni. Vigyenek az emberek zseblámpát, de ne kelljen egy nagyobb várost megawattokkal világítani ahhoz, hogy 1-2 ember még kószál az utcán. Vagy a közintézményekben mi a halálnak 22-25 fokot csinálni? Rólam lerohad a ruha 20 fok felett, pulcsit soha nem hordok, de még a hosszú ujjú pólókat sem szeretem. És nem azért mert a zsír szigetel, 70 kg alatt vagyok :)
    Napkollektor tényleg jó cucc, de az sem olcsó beruházás, négyzetmétere annak is 100 rugó körül van, de az több mint 50 W termikus átlagteljesítményre képes/m^2.
    Abban senki nem akadályoz meg, hogy fél méter szigetelést tegyél a házadra, de ilyesmire semmiképp nem kötelezném az embereket. Azt is undorítónak tartom, hogy a hagyományos izzóinkat ki kell cserélni ezekre a kompakt sz*rokra.
    A hulladék kérdése: léteztek a Földön természetes atomreaktorok, ahol nagyobb volt az uránkoncentráció és még nagyobb volt az U-235 részaránya (ez milliárd évekkel ezelőtt volt!), előfordult hogy befolyt egy kis víz és beindult a láncreakció. Megtalálták a földben a hasadási termékeket, nem diffundáltak ki onnan ennyi idő után sem.
    Gondolod ha ilyen véletlenszerűen helyekről nem került ki a szennyezés, akkor majd az üvegesített hulladék a tudatosan kiválasztott és betonnal is körbevett mélygeológiai tárolóból ki fog?
    Amúgy persze, egyetértünk abban, hogy jó lenne kevesebb energiát felhasználni. Tessék lecsökkenteni a lakosságot 1%-ra és meg is van a 100%-os vízenergia arány. Teljesen felesleges hogy 7-8 milliárd ember nyomorogjon ezen a bolygón, mikor 7-8 milló (az sem lenne kevés) simán ellenne. Lehet hogy eljön még az engedélyhez kötött gyerekvállalás kora.
    Ha ilyen exponenciális mértékben kúszik fel mind a népesség, mind a /főre jutó energiafelhasználás, akkor semmi, ismétlem SEMMI nem lesz elég. Egy fizikakönyben találtam erre egy jó példát:
    pl. a D-D fúzióval még évmilliárdokig lehetne energiát termelni a jelenlegi felhasználás mellett. De ha beteszünk egy évi 3%-os növekedést az energiafelhasználásba, azt kapjuk, hogy 600 év múlva elfogy a deutérium!
    Szerencsére deutériumot még az űrből is megérné visszahozni, de jobb lenne egy kicsit inkább megállni szerintem.
    A homeopátia/horoszkóp/Egely meg humbug, már 100x ki lett mutatva feketén fehéren! Aki ilyenekben hisz, magát lehet hogy megnyugtatja vele, de ne terjessze másoknak a butaságát! Ha valaki úgy érzi természetfeletti képességekkel rendelkezik, jelentkezzen James Randi-nél, azt hiszem 1 vagy 10 millió dollárt ad érte, ha bizonyítani tudja. De ez nem erről szól, hanem az emberek átveréséről, semmi másról. Lásd veszprémi jósnő, aki közel 30 milliót szedett össze, mielőtt elkapták.