• NEXUS6
    #42
    Igen, nekem is pontosan ez a tapasztalatom a W7/XP vonalon. 2 GB-RAM-mal bizony sokkal jobban teljesít, ráadásul a többmagos procikat is hatékonyabban használja.
    Csak ott a bökkenő, hogy a melós gépembe soha nem fognak a fél GB mellé egy másik másfelet berakni. A sokkal gyikabb gépekről nem is beszélve.:)

    Ha a M$ egy kisebb erőforrás igényű OS-t hoz össze a Vistával/W7-tel, akkor az emberek és a cégek tapsikolnak örömükben és kérdezik, hogy hol írhatják alá a szerződést akárhány licenszre. Ugyanis a cégek marha nehezen adnak ki pénzt IT hw fejlesztésre, legalább is az államiaknál.
    Prémiumra, új kocsira a főnöknek (veszteséges cégnél is persze) meg ilyenek jöhetnek, de hogy 10 évnél gyakrabban váltsanak IT infrastruktúrát az nonszensz ugye. Az M$ viszont kb 5 évente új, ráadásul nagyobb erőforrás igényű OS-t kreál, ami esetleg húzhatná előre az ipart. Csakhogy erre nem az a cégek válasza, hogy akkor jól van, ha már ez van, akkor váltanak, hanem hogy megpróbálják az XP liceszeit az örökkévalóságig és tovább meghosszabbítani.

    Akkor az M$ persze másik vonalon megpróbálja lenyomni az emberek torkán a rendszert, telerakja csilivili mútimédejás bizbaszokkal, hogy átlagjúzer, aki bukik az ilyenre, meg akciósan megveszi úgy is a megfelelő vasat hozzá Karácsonykor majd akkor jól fölrakja. És igaza van!
    Nem baj, hogy egy otthoni, jórészt 1 gépes/felhasználós OS, meg egy hálózati környezetben használt OS-sel szembeni követelmények ég és föld. Átlagjúzer megveszi, nála tök fölöslegesen megy egy csomó dolog, amit soha nem használ, naplózás, hálózati nyomtató támogatás, anyámkínnya. Lexarja mert a vas elviszi. Aztán bemegy a melóhelyre és dühöng, hogy miért ezaszarikszpé van ott.
    Aztán előbb utóbb eléri a kritikus tömeget az új OS elterjedtsége, és szépen beszivárog máshova is.
    Röviden az OS képességeit nem az határozza meg, hogy a leghatékonyabb legyen adott vason, hanem, hogy mik a piaci körülmények.

    Linuxsszal másrészt szerintem ez a gond, hogy az ugye a UNIX-ból jön. Nem othoni hobbiszámtekeseknek való, hálózatban, többfelhasználós környezetben lehet igazán az előnyeit kihasználni. Az ilyen Ubuntus kezdeményezés jó dolog, hogy minél többen ismerjék meg, de kb olyan mint Win Server editionokat telepíteni otthonra.
    Amúgy ez utóbbi szerintem nem is olyan hülyeség, mert pár mozdulattal XP/W7 szerűvé lehet alakítani, viszont sokkal stabilabb, jobb ezeknél, igaz, hogy még jobban kaszálni kell a nem használt elemeket. És ekkor elgondolkodik az ember, hogy vajon nem szándékosan rontja-e a workstation Win verziók képességeit az M$?

    Tényleg már nem akarom húzni az időt. Szerintem az kéne, hogy egy okos kis direkt otthoni felhasználónak szánt OS végre elterjedjen megint. Akkor a házi felhasználót nem ugródeszkaként tekintenék, használnák a nagy üzletekhez ezek a baszomnagy cégek és mindenki hepi lenne.


    Na most megint jólmegmondtam, nando kiugrott közben az ablakon, de azt mondom nem kár érte!