• NEXUS6
    Nagyjából itt van az eb elhantolva.

A szoftverek árai globálisan alakulnak. A hivatalos ár mindenhol ugyan annyi. A fizetések meg nem. Hiába vagyunk EU ország, a nemlétező határ túloldalán nyugatra 3-4X annyit keresnek az emberek ua melóért. Az ő fizetésükhöz lett a szoftver megállapítva, nem a miénkhez. Mi ugyanis gyak a fejlődő ország kategóriájába tartozunk. Szerintem jól jelzi azt hogy mennyi az ember jövedelme, hogy mennyit szán egy szoftverre, a kettő aránya ugyanis úgy tűnik mindenkinél sztenderd, hogy akkor menjünk el ilyen tudományos irányba. Magamból kiindulva ez az arány a jövedelem 2%-a/db, amit hajlandó vagyok kifizetni. Van egy olyan érzésem, hogy ez másnál is kb ennyi lehet.

Aztán van egy olyan szempont is, hogy a nagyon "fejlődő" országokban a legális szoftver gyak státusszimbólum, kaviár. A felső 10 000-nek viszont mindegy, hogy mennyit fizet, mert minden ország felső 10 000-e bármennyit képes kifizetni, még az uccsó nyűves afrikai országokban is.

Aztán hogy kulturáltabb vizekre evezzünk, a kiadók elmaradt hasznukért, a fejlett országokban tapasztalható anomáliákért sokszor csak magukat hibáztathatják. Olyan trágya szoftverért, mint a GTA4 (hogy a játékoknál maradjunk) mennyi a reális ár? Szerintem nekik kéne fizetni, hogy az ember mennyi időt elbax vele, ha nem indul el a gépén, ami a minimális konfigot pedig bőven kielégíti.

Ez egy ilyen lenyúlós világ, a számtek szabályozatlanságát, mind a felhasználók, mind a kiadók kihasználják. Nincs, vagy csak gagyi demó van a játékból, akkor az ember letölti a torrentkiadótól, mert egy egypályás igen csak lebutított demóból nem derül ki sokkal több mint egy gémpléj videóból.
    Nem derül ki, hogy elbaxsszák a játékmenetet, a karriermódot, akármit. Aztán ha csak a demó alapján megvetted, akkor rakod fel a polcra porosodni.