Nem azzal van a baj, hogy fizetni kell, hanem az, hogy mennyit. Én nagyon szívesen fizetnék kb. 2ezer Ft -ot a Windows oprendszerért, és 5-800 Ft -ot játékokért, amik megérik az árukat, nem is kellene nekem eredeti lemez meg tok, csak kulcs (természetesen olyan játékért, amit 3-5 nap után szarrá unok, mint a többségük).
Szerintem ma már erre meg is lenne a lehetőség, hogy ezeket kikerüljék, de ma (a XXI. században) 1 kiadónak kell kiadnia, majd onnan szállítani az eredeti lemezeket, tokokat -> másolásvédelmet megfizetni, jogdíj, vám, szállítási költség, bolti adó, áfa, stb..
Persze letöltésekhez meg szervereket kell fenntartani, biztosítani a sávszélességet, mégha megjelenéskor több ezren is veszik meg és szeretnék letölteni, FTP -n. P2P -t meg nem szabad használni, mert az túl praktikus lenne és túl sok költséget lehetne megspórolni vele -.-
Alkalmazások terén valóban sok mindenre van alternatíva, de többnyire sajnos messze vannak a nem ingyenes szoftverektől. Én pl. nem találtam olyan videó vagy hangszerkesztő szoftvert, ami jól kezelhető és normálisan működik. Az Audacity -t szokták javasolni, mikor azzal próbáltam meg csak visszhangeffektet rátenni egy zenére, hamar rájöttem, hogy nem az kell nekem. Gimpel is megpróbálkoztam, annál a kezelőfelülettel nem tudtam megbarátkozni. Igazán átvehetnék az ilyen csoportosításos vagy szalagos megoldást, és nem kidobálva mindent kis ablakba...
Nah de ez már off, visszatérve a warezkérdésre, én is inkább úgy gondolom, hogy mindenkinek jobb, ha a fizetős szoftvert használják ^^ Egyrészt jobban elterjed, arra kerülnek ki a leírások, azzal kapcsolatban lesz az embereknek több tapasztalata, másrészt később ha szüksége lesz rá pénzszerzés céljából, akkor azt fogják megvenni.