• halgatyó
    #34
    A sugárzás szerintem nem indokolja a nők mellőzését. Sőt, kizárólag férfiakból álló csapat tagjának lenni kifejezetten RETTENETES!
    Pl. a börtönben is -- szerintem -- ez lehet a legszörnyűbb. Nem véletlen, hogy kínjukban egymást izélik

    Ami az ionizáló sugárzásokat illeti, nem egyértelmű a helyzet. Az egyik folyóiratban (Health Physics 1978 februári szám, ha jó az emlékezetem) leírtak egy esetet:
    1954-ben méhnyakrákot diagnosztizáltak egy TERHES nőnél (valahol az USA-ban). Abban az időben ezt rádiumos tűk beszurkálásával "gyógyították". (úgy nézett ki egy ilyen tű, mint egy nagyon nagyfejű gombostű, a fejében volt rozsdamentes fémburokban a rádium)
    A nőt 3 részletben kezelték: 3 hónapos, 5 hónapos és 7 hónapos terhes korában. A magzat által kapott dózisokról térkép készült (mérések és számítások által) Ennyi év után már csak egy adatra tudok visszaemlékezni: a magzat csípője 4,5 Gy dózist kapott. Úgy rémlik, hogy mellkastáján 1,7 Gy volt, de ez nem biztos (elő kéne keresni a lapot, néhány könyvtárnak biztosan megvan)
    1978-ban a "magzat" 24 éves volt, és két egészséges gyermeke is volt.

    Másik, hogy egy Marsra utazó űrhajóban nyilván az összes üzemanyagot és a raktárkészletet az utaskabin körül (nagyobbrészt talán a Nap irányába) fogják felhalmozni.