• MsUser
    #34

    És még egy érdekes felvetés, ha intelligens lesz egy gép képes lesz elméleteket megérteni és megoldani elvileg. Einstein is tévedhetett és sok tudós aki a relativitás elméletet alapul véve feltételeznek egy nagy ősrobbanást a világegyetem kezdetére, mert ha a fény sebessége nem állandó hanem változhat térben és időben az felrúgja a jelenlegi fizikáról tanultakat.
    Ezzel hogy boldogulna egy olyan intelligencia amit Pl. feltöltenek egy tudással ami nem is biztos hogy jó, és amikor később utána töltjük a pontos adatokat hogy dönti el mi a helyes?
    Ha a tömeg határozza meg a tér idő görbületét "Einstein" rájött a hő és energia is befolyásolja a téridőt /G=8 Pi T/ de amint alkalmazni akarta a relativitás elméletét a világűrre is ez nem működött! Bevezette a kozmológiai állandót persze ez nem oldotta meg az alap problémát, Hubble meg győzte Einsteint hogy a világ egyetem tágul. Ha az ősrobbanás tényleg helyes elképzelés akkor nem lehetne egyensúlyban "nyugalomban" ezek elég nagy megfejtetlen problémák! Ha semmi nem haladhat gyorsabban a fénynél és a világ egyetem is elvileg ennél lassabban tágul "halad" felvet újabb problémát a horizont problémáját amire csak egy jó megoldás van ha a fény sebessége nem állandó, régebben több-száz milliárd évvel ezelőtt gyorsabb volt mint most! De ha ez igaz az energia megmaradás törvénye hibás! Ha a világmindenség tömege és energiamennyisége állandó tehát az univerzum meg teremtődőt vagy ősrobbanással vagy máshogy akkor az akkori tömege és energiája meg kellett volna hogy maradjon ugyanakkorának! A fénysebesség változásával egy megoldás, válasz, születik rá hogy jelenlegi univerzumunk miért ilyen állandó, eszerint a fény sebessége az idők kezdetén az univerzum korai szakaszában változott így a kritikus sűrűsége fenntartható a világegyetemnek annak függvényében hogy növelni vagy csökkenteni kell a sebességét! Az Einstein korrigáló Lambda elmélete a taszító gravitációt magyarázza, jelenleg tudják hogy a világegyetem tágul és gyorsul közben ez nem magyarázza az ősrobbanást, lassulni kellene az időt figyelembe véve!?! Rájöttek az univerzum ősrobbanások sorozata, sok volt, és sok lesz még!
    De ez egy elmélet ami jóformán Einstein tévedésének köszönhető és ennek ellenére helyes Einstein gondolatmenete de mégse!
    Na ezt hogy érti meg egy mesterséges intelligencia, hiszen tele van ellentmondásokkal és mégis helyes és sok mindenre magyarázatot ad!